Кламер БГ - Новини: Байдън: Путин не се шегува, рискът от ядрен Армагедон е най-високият след 1962 г.

Байдън: Путин не се шегува, рискът от ядрен Армагедон е най-високият след 1962 г.

Свят

|
Пет, 07 Окт 2022г. 13:33ч.
Байдън: Путин не се шегува, рискът от ядрен Армагедон е най-високият след 1962 г.

Байдън: Путин не се шегува, рискът от ядрен Армагедон е най-високият след 1962 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че опасността от ядрен Армагедон е на най-високото си равнище от Кубинската криза през 1962 г. насам, предаде Асошиейтед прес. Той каза това, след като руски висши представител заговориха за възможно използване на тактически ядрени оръжия, след като претърпяха значителни поражения в осеммесечната инвазия в Украйна.

В реч на събитие за набиране на средства за кампанията на Демократическата партия за Сената Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин "не се шегува, когато говори за използване на тактически ядрени оръжия, биологически или химически оръжия".

"Не сме били изправени пред перспективата за Армагедон от времето на Кенеди и кубинската ракетна криза", каза Байдън. Той оспори и руската ядрена доктрина, като предупреди, че използването на тактическо оръжие с по-малка мощност може бързо да излезе от контрол и да доведе до глобално унищожение.

"Не мисля, че е възможно да се използва тактическо оръжие и да не се стигне до Армагедон", отбеляза Байдън.

От месеци американски висши представители предупреждаваха, че има изгледи Русия да използва оръжия за масово унищожение в Украйна, тъй като се сблъсква с редица стратегически неуспехи на бойното поле. До тази седмица обаче те твърдяха, че не са забелязали промяна в ядрените сили на Русия, която да изисква промяна в готовността на американските ядрени сили.

"Опитваме се да разберем каква ще е следващата стъпка на Путин? Как ще се измъкне този път? Какво ще предприеме, след като не само изгуби престиж, но и значително влияние?", цитира думите на Байдън в. "Вашингтон пост".

Вестникът отбелязва, че Байдън е направил това изявление само седмица след като Путин анексира области в Южна и Източна Украйна.

Изданието припомня, че в реч по време на церемонията за официалното анексиране на украински територии Путин е предупредил, че САЩ са "създали прецедент", когато са използвали ядрено оръжие срещу Япония през 1945 г.

Британският "Гардиън" отбелязва, че ако Русия използва ядрено оръжие, това ще постави САЩ и съюзниците им пред дилемата как да реагират, като повечето експерти прогнозират, че ако Вашингтон отговори с военна сила, то ще бъде с конвенционални средства, за да се избегне бързата ескалация към пълномащабна ядрена война.

Изданието цитира източници от американското разузнаване, според които Путин вижда в едно евентуално поражение в Украйна екзистенциална заплаха за управлението си, възприемана от него и като екзистенциална заплаха за Русия - нещо, което според вижданията му оправдава потенциално използване на ядрени оръжия.

Москва разкритикува изявление на Зеленски, с което той призова за нанасяне на превантивни удари срещу Русия

Москва разкритикува изявление на украинския президент Володимир Зеленски пред представители на австралийския мозъчен тръст Институт "Лоуи“, в което той изразява позицията си, че НАТО трябва да нанесе превантивни удари срещу Русия, за предотврати всякаква възможност тя да използва ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

"Как трябва да действа НАТО? Трябва да лиши Русия от възможността да използва ядрени оръжия“, заяви украинският президент във видеообръщение.

"Още веднъж отправям призив към международната общност… Важно е да бъдат нанесени превантивни удари, за да разберат руснаците какво ще им се случи, ако използват ядрено оръжие“, изтъкна Зеленски, но не уточни удари с какви оръжия има предвид.

"Подобни изявления не са нищо друго, освен призив за започването на още една война с непредсказуеми, чудовищни последици“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Тази сутрин руският външен министър Сергей Лавров каза, че думите на Зеленски потвърждават необходимостта от провеждането на т. нар. "специална военна операция“ в Украйна.

Под "превантивен удар“ срещу Русия Зеленски разбира санкции, заяви негов говорител

Предлагайки нанасянето на "превантивен удар" срещу Русия по време на дискусията си с представители на австралийския мозъчен тръст Институт "Лоуи", украинският президент Володимир Зеленски е имал предвид налагането на санкции, които да предотвратят всякакво използване на ядрени оръжия, заяви днес негов говорител, цитиран от Ройтерс.

"Колеги, малко прекалихте с ядрената си истерия и сега навсякъде ви се привиждат ядрени удари, дори когато не става въпрос за такива“, написа Сергий Никифоров във "Фейсбук“.

"Президентът говори за периода до началото на руската инвазия на 24 февруари. Тогава трябваше да се наложат превантивни мерки, с които да се попречи на Русия да започне войната. Нека ви напомня, че единствените мерки, за които се говореше тогава, бяха превантивните санкции", обясни говорителят на Зеленски.

Никифоров допълни, че "единствено терористичната страна Русия си е позволявала" намеци за използването на ядрено оръжие. "Никога няма да чуете подобни призиви от нас", подчерта той.

mediapool.bg