Кламер БГ - Новини: Дете е с риск за живота, след като фелдшер обърка лекарството

Дете е с риск за живота, след като фелдшер обърка лекарството

България

|
Четв, 07 Окт 2021г. 11:33ч.
Дете е с риск за живота, след като фелдшер обърка лекарството

Дете е с риск за живота, след като фелдшер обърка лекарството

Фелдшер постави на 3-годишно дете от луковитското село Румянцево лекарство за сваляне на високо кръвно вместо противоалергичен медикамент и застраши живота му, съобщи Нова телевизия.

Момченцето на Стилиян и Сара има алергия от определен вид мъхести плодове. Във вторник вечерта детето пие плодов сок и получава обриви по цялото тяло.

Притеснени, родителите му звънят в Спешна помощ. Пристигналата на място фелдшерка преценява, че трябва да даде на детето противоалергично лекарство. Поставя му инжекция и си тръгва.

"Върнах се, нямаше и две минути, детето се унася, сънливо. След пет минути детето беше заспало. Не реагира. Буташ, викаш му - не реагира. Дъщеря ми сметна, че май са объркали нещо с детето. Имаше игла и две ампули. Поглеждаме ампулите, които бяха останали в нас - хлофазолин. Аз, като съм с високо кръвно, знам за какво се използва, изплашихме се и отидохме в бърза помощ", разказа бабата на детето Ани Илиева.

"Мале, убих на хората детето" - това била първата реакция на фелдшерката, когато разбрала, че е объркала лекарствата, твърди бабата.

От спешния център в Луковит 3-годишното момченце е транспортирато в болницата в Плевен. Поставено е на системи за стабилизиране на състоянието му. Вече няма опасност за живота му, твърдят от лечебното заведение.

Фелдшерката, която е на 70 години, продължава да е на работа, защото в малката община Луковит няма здравни специалисти. Жената отказа коментар видимо притеснена от случилото се.

Причина за грешката е, че ампулата разтворител е точно толкова, колкото е ампулата хлофазолин. Те са били една до друга. Най-вероятно не е обърнала достатъчно внимание и по погрешка е взела ампулата с хлофазолин, каза завеждащият спешната помощ в Луковит д-р Георги Цветков.

Той обясни, че това е много опасно, защото с тези ампули се сваля кръвно от 200 нагоре и то се нормализира. "Представете си, какво значи това за едно дете", каза д-р Георги Цветков.

Родителите на потърпевшото дете обмислят да заведат дело срещу фелдшерката.

mediapool.bg