Кламер БГ - Новини: Десницата с голяма преднина на местните избори в Италия

Десницата с голяма преднина на местните избори в Италия

Европа

|
Пон, 13 Фев 2023г. 18:46ч.
Десницата с голяма преднина на местните избори в Италия

Джорджа Мелони

Десноцентристките кандидати имат огромна преднина и ще спечелят с лекота в областите Ломбардия и Лацио на местните избори в Италия, предаде италианската агенция АНСА, като се позова на данни от социологическите агенции.

Според екзитпол на държавната италианска телевизия РАИ десноцентристкият кандидат и бивш ръководител на италианския Червен кръст Франческо Рока ще спечели лесно поста на областен управител в Лацио.

Рока получава между 50,5% и 54,5% от гласовете на избирателите.

Следват го левоцентристкият кандидат Алесио Д'Амато с 30%-34% от гласовете в Лацио. Левият, популистки кандидат на "Движение 5 звезди" Донатела Бианки ще получи между 10,5 и 14,5% от гласовете на избирателите в областта.

По данни на втория екзитпол на телевизия РАИ десноцентристкият кандидат и досегашен областен управител Атилио Фонтана ще спечели също с лекота битката в Ломбардия.

Фонтана получава между 49,5 и 53,5% от гласовете в областта.

Кандидатът на левицата и на "Движение 5 звезди" Пиерфранческо Майорино го следва с 33-37% от гласовете в Ломбардия. На трето място там е кандидатът на центристите Летиция Морати, която ще получи 9,5-13,5% от гласовете.

Така премиерът Джорджа Мелони и десноцентристката ѝ коалиция си осигуряват голяма изборна победа и в двете най-богати области в Италия, укрепвайки властта на десницата в цялата страна, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg