Кламер БГ - Новини: Десетки хиляди на протест в Мианмар въпреки интернет блокадата

Десетки хиляди на протест в Мианмар въпреки интернет блокадата

Свят

|
Нед, 07 Фев 2021г. 11:43ч.
Десетки хиляди на протест в Мианмар въпреки интернет блокадата

Въпреки блокирания интернет, който трябваше да заглуши и намали демонстрантите срещу военния преврат в Мианмар, десетки хиляди протестиращи се изсипаха по улиците на Янгон в неделя, предадоха световните агенции.

Митингът край университета в Янгон идва след големите протести в събота в цялата страна, осъждащи преврата при който на 1 февруари бе свалено цивилното правителство на Аун Сан Су Чжи.

Сили за борба с безредиците бяха изпратени на мястото на протета.

Под шума на клаксони, демонстрантите издигнаха транспаранти с надписи "Справедливост за Мианмар" и "Не искаме военна диктатура", докато други развяха червените знамена.

Протестиращите скандираха "Освободете майка Су". Други носеха знамена в цветовете на нейната Национална лига за демокрация и се поздравяваха с три пръста - вдъхновен от филмите "Игрите на глада", които станаха символ на съпротива по време на продемократичните протести в Тайланд миналата година.

Нарастването на популярното несъгласие през уикенда преодоля национална блокада на интернет, подобна по мащаб на по-ранното спиране, което съвпадна с ареста на Су Чи и други висши лидери в понеделник. Онлайн призивите за протест срещу действията на армията предизвикаха смели прояви на неподчинение, включително нощните оглушителни прояви на хората, които блъскаха по тенджери и тигани - практика, традиционно свързана с изгонването на злите духове.

Затова хунтата нареди на телекомуникационните мрежи да замразят достъпа до Фейсбук, изключително популярна услуга в страната и може би основен начин за комуникация. Платформата беше домакин на бързо разрастващ се форум "Движение за гражданско неподчинение", който вдъхнови държавните служители, здравните специалисти и учителите да покажат своето несъгласие, като спряха работата си.

"Военните и полицията на Мианмар трябва да гарантират, че правото на мирни събрания се зачита изцяло и демонстрантите не са обект на репресии", пише в туит на службата за правата на човека на ООН след протестите в събота.

Мониторинговата група Netblocks заяви в неделя, че Мианмар "остава в затъмнение на интернет в национален мащаб", като само 14 процента могат да достигнат до обичайния канал за комуникация.

"Генералите сега се опитват да парализират движението на съпротивата на гражданите - и да държат външния свят „на тъмно” - чрез намаляване на почти целия достъп до интернет“, каза Том Андрюс, специален докладчик на ООН за правата на човека в Мианмар.

Освен Су Чи и някои от нейните топ помощници, досега са задържани десетки. Точният брой на арестите все още не е известен, но Асоциацията за подпомагане на политическите затворници заяви в събота, че над 150 души все още са в ареста.

Слуховете, че Су Чи е била освободена, предизвикаха кратки, но бурни улични тържества сред нейните поддръжници в събота, преди да бъдат отречени от нейния адвокат, който каза, че тя остава в ареста.

Су Чи не е виждана публично след преврата, но говорител на партията заяви в петък, че е "в добро здраве".

Превратът беше широко осъден от международната общност, като президентът на САЩ Джо Байдън отправи призиви към генералите да се откажат от властта и да освободят арестуваните при репресиите след преврата.

mediapool.bg