Кламер БГ - Новини: Десетки румънци в чужбина, ще получат по 40 000 евро, за да стартират бизнес в Румъния

Десетки румънци в чужбина, ще получат по 40 000 евро, за да стартират бизнес в Румъния

Европа

|
Пет, 15 Март 2019г. 18:27ч.
Десетки румънци в чужбина, ще получат по 40 000 евро, за да стартират бизнес в Румъния

Десетки румънци, живеещи в различни страни по света, се събраха днес в град Клуж-Напока, за да подпишат договорите, с които ще получат по 40 000 евро субсидия чрез проект, финансиран с еврофондове, за да започнат собствен бизнес в Румъния, съобщава Аджерпрес.

Според представители на Националния съвет на малките и средни частни предприятия в Румъния (НСМСЧПР) над 600 румънци, живеещи в страни като Австралия, САЩ, Великобритания, Испания и други, са се включили в проекта "Диаспора РеСТАРТ".

Председателят на НСМСЧПР Флорин Жиану уточни, че са били представени 150 планове за бизнес, като 50 от тях ще бъдат финансирани със субсидията от 40 000 евро. Дейностите включват различни сфери като технологиите, индустрията, строителството, туризма и услугите, отбеляза той.

"Бихме искали този проект да бъде модел за добра практика, който да разширим за цялата страна, да стане политика на страната. Диаспората представлява според нас най-важният ресурс на една страна", подчерта Жиану на церемонията, която се състоя в префектурата на град Клуж.

Той отбеляза, че мнозинството от спечелилите финансиране по проекта (19 души) са румънци, които през последните години са живеели във Великобритания, следвани от румънците, живеещи в Испания (11 души).

Проектът "Диаспора РеСТАРТ" има за основна цел да подкрепи създаването на предприятие с неземеделски профил в градската среда на по-слабо развитите региони на Румъния от румънци от диаспората. Срокът за осъществяване на проекта е от септември 2017 г. до септември 2020 г., посочва Аджерпрес.

mediapool.bg