Кламер БГ - Новини: Стотици жертви на цунами в Индонезия

Стотици жертви на цунами в Индонезия

Свят

|
Нед, 23 Дек 2018г. 15:15ч.
Стотици жертви на цунами в Индонезия

Цунами, връхлетяло Индонезия, взе поне 222 жертви. Над 840 са ранените, след като приливната вълна помете крайбрежните зони на Зондския пролив между индонезийските острови Суматра и Ява. В неизвестност са 28 души.

Възможно е броят на жертвите и ранените да нарсне.

Няма данни за пострадали българи, съобщи Министерството на външните работи.

Местната агенция за управление на бедствията съобщи, че стотици сгради са пострадали от приливната вълна. Смята се, че причина за нея са подводни свлачища, предизвикани от изригването на вулкан на съседен остров. Сред засегнатите райони е популярният морски курорт Танджунг-Лесунг. Не е имало предупреждение за приближаващата вълна.

Стотици сгради са разрушени от вълните. Сн. АФП

Очевидци съобщават за две вълни, като първата е била по-малка. Хората са били изненадани от приливната вълна. В социалните мрежи беше пуснат клип, на кйто се вижда как цунамито помита рок група по време на концерт. По-късно беше съобщено, че един от музикантите е загинал.

Вулканът Анак Кракатау изригна в петък и образува облак от пепел, който се издигна на 400 метра над във въздуха.

Властите разпоредиха на населението да не се приближава на по-малко от два километра от кратера.

Има и изчезнали хора. Сн. АФП

Агенцията за управление на бедствията заяви, че високото ниво на морето в резултат на пълнолунието може също да е допринесло за силата на вълните. Индонезия е изложена на цунами, тъй като е разположена в Тихоокеанския огнен пръстен, където стават чести земетресения.

Сн. ЕПА/БГНЕС

През септември над 2000 души загинаха при цунами след земетресения край централния остров Сулавеси. На 26 декември 2004 година огромна вълна причини смъртта на 228 000 души в 14 страни, повечето от тях в Индонезия.

mediapool.bg