Кламер БГ - Новини: Кирилов си отива, правосъден министър ще е Десислава Ахладова

Кирилов си отива, правосъден министър ще е Десислава Ахладова

България

|
Ср, 02 Септ 2020г. 18:02ч.
Кирилов си отива, правосъден министър ще е Десислава Ахладова

Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов е в дневния ред на депутатите за тази седмица. Тя ще бъде гласуван от Народното събрание в четвъртък.

От проекта за решение се разбира, че Кирилов ще бъде заменен от Десислава Ахладова, която в момента му е заместник. По-рано в сряда тя обяви, че засега постът не ѝ е бил предложен. "Въпросът не е обсъждан с мен", каза Ахладова.

Кирилов подаде оставката си миналата седмица след разговор с премиера Бойко Борисов. Мотивите за решението така и не бяха обявени.

След като миналия месец ГЕРБ обяви своя проект за нова конституция, Данаил Кирилов призна, че той е един от нейните автори, но не стана ясно кои са му помагали. Така правосъдният министър се превърна в острието на конституционния проект, който Борисов промотира като "инструмент за рестарт на държавата". Именно заради това Кирилов изглеждаше като ключова фигура за ГЕРБ.

Когато подаде оставка, от правителствената пресслужба съобщиха, че окончателното решение дали да напусне министерския пост ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори на ГЕРБ – "Обединени патриоти".

Десислава Ахладова, Снимка: БГНЕС

През последните дни представители на НФСБ и ВМРО защитава публично Кирилов, а екоминистърът Емил Димитров дори прогнозира, че ОП няма да подкрепи решението. Кирилов обаче е от квотата на ГЕРБ и от двете партии са обявили, че решението дали той да бъде сменен е на партията на премиера Бойко Борисов.

За години и половина като министър на правосъдието той защитаваше по всевъзможни начини запазването на безотчетната власт на главния прокурор. Логично продължение беше и "новата конституция" на ГЕРБ, която дава законодателна инициатива за прокурорския съвет. Правосъдният министър обеща да подаде оставка още миналата година, ако Европейската комисия не премахне мониторинга върху България. В крайна сметка ЕК не премахна изцяло мониторинга, а той не подаде оставка.

Ахладова е родена през 1974 г. и цялата ѝ кариера преди да влезе в правосъдното министерство като заместник на Цецка Цачева е минала в съда. Първо като съдия в районен съд Перник, след това и като зам.-шеф на съда. А през 2017 г. оглави административния съд в града.

Като зам.-министър тя контролира Агенцията по вписванията, Инспектората на МП, дирекцията „Българско гражданство“, Централния регистър на особените залози и Националното бюро за правна помощ.

Съдия Ахладова бе замесена в един от кадровите скандали на ВСС. На 25 октомври 2016 година кадровиците на Темида трябваше за първи път да изберат шефове в системата след мащабните промени в Закона за съдебната власт. Тогава мнозинството в Съдийската колегия излъчи на този пост фаворита си в лицето на съдия Ахладова, въпреки изричното законово изискване да бъде избран друг съдия. 

mediapool.bg