Кламер БГ - Новини: Депутатите установиха само "индикации за политически натиск" в БНР

Депутатите установиха само "индикации за политически натиск" в БНР

България

|
Четв, 20 Фев 2020г. 18:53ч.
Депутатите установиха само "индикации за политически натиск" в БНР

Временната парламентарна комисия, която трябваше да проучи свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и безпрецедентното замлъкване на "Хоризонт", установи само "индикации за осъществен натиск" от страна на бившия генерален директор на БНР Светослав Костов.

Това се разбра от последното заседание на комисията, на което беше обсъден и приет докладът ѝ за станалото около разразилия се миналия септември скандал около общественото радио.

"Част от изслушаните твърдят, че имало политически натиск, но без да имат данни, факти за това откъде е дошъл този натиск", каза председателят на комисията Тома Биков от ГЕРБ.

Миналата година в рамките на няколко часа Силвия Великова първо бе свалена, а след обаждане на премиера Бойко Борисов – върната в ефир. На следващата сутрин пък последва и безпрецендентното спиране на излъчването на програма "Хоризонт". Това коства оставката на Костов, който до последно твърдеше, че няма нищо общо нито с едното, нито с другото.

През последните месеци няколко журналисти от радиото, включително Великова, свидетелстваха, че Костов е разказвал за оказван върху него натиск за свалянето на журналистката поне до предстоящия тогава избор на Иван Гешев за главен прокурор. Самият Костов отричаше да е казвал подобно нещо.

Така комисията решила, че в рамките на мандата и правомощията си няма как да докаже дали е имало, или не, натиск.

За сметка на това посочва, че отговорен за спирането на сигнала е Костов:

"Нашият общ политически извод е, че генералният директор носи така или иначе отговорност за работата на радиото. Това е една от най-важните функции на един генерален директор, независимо кой е той. И поради тази причина констатираме, че за спирането на сигнала на радиото носи отговорност генералният директор. Дали той е бил подведен, дали не е преценил правилно, това вече е въпрос на други действия", посочи още Биков.

По думите му в БНР има вътрешни проблеми и сериозно разделение: "Воюващите групи, независимо от коя страна на барикадата са, също носят отговорност, ако има политическа намеса, защото в рамките на своя конфликт и на конфронтационни действия едни или други журналисти, или служители на радиото търсят подкрепа от различни политически фактори. Когато я намерят - тогава започва и политическата интервенция в радиото", каза председателят на комисията.

mediapool.bg