Кламер БГ - Новини: Депутатите се сетиха, че КПКОНПИ няма шеф от месеци

Депутатите се сетиха, че КПКОНПИ няма шеф от месеци

България

|
Четв, 10 Окт 2019г. 14:25ч.
Депутатите се сетиха, че КПКОНПИ няма шеф от месеци

Парламентът най-сетне започва процедура за избор на нов шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Органът е без ръководство от края на юли, когато Пламен Георгиев подаде оставка и в същия ден Народното събрание я прие. Оттогава, а и преди това, когато Георгиев беше в отпуск заради проверката на терасата му, и.д. шеф е Антон Славчев, който по принцип е заместник-председател.

Според антикорупционния закон при предсрочно прекратяване на мандата на член на комисията, нов такъв се избира в срок до 2 месеца и той трябва да довърши започнатия мандат. От оставката на Георгиев този срок изтече на 30 септември, но не само не е избран нов председател, а и процедурата още не е започнала. Депутатите обаче твърдят, че срокът не е изтекъл. Позовават се на правилника за дейността на парламента, според който сроковете за приемане на закони и решения спират да текат по време на ваканция. Вече имаше една ваканция през лятото, когато парламентът не работи за месец. Предстои и още една – от другата седмица до местните избори.

В документа обаче е записано, че "сроковете по този правилник спират да текат“, когато парламентът е в почивка. Проблемът е, че срокът не е в този правилник, а в антикорупционния закон. Въпреки това от правния отдел на Народното събрание твърдят, че отлагането важи.

В четвъртък парламентарната комисия за борба с корупцията прие процедурните правила за избора на нов шеф на КПКОНПИ. Очаква се те да бъдат приети от депутатите след предизборната им ваканция.

Председателят на комисията Борис Ячев (НФСБ) прогнозира, че нов председател ще има до 20 ноември. Възможно е обаче изборът да бъде проточен, ако парламентът реши кандидатите да бъдат подложени на предварителна проверка дали имуществените им декларации имат несъответствия – именно такова разминаване стана повод Георгиев да подаде оставка. Идеята за предварителна проверка беше на БСП, но Ячев обяви, че пленарната зала ще реши дали това да бъде прието.

Тук обаче идва друг проблем – КПКОНПИ проверява само лица на висши длъжности, а кандидатите за поста не са такива. Това означава, че за подобна предварителна проверка ще трябва да бъде променен законът.

Вариантът Цацаров

Ячев обясни, че ако все пак идеята бъде приета, това ще проточи избора на нов шеф с поне месец. Така обаче ще дойде време за коледната ваканция на парламента и изборът би бил отложен за началото на януари. Именно по това време новият главен прокурор ще встъпи в длъжност. Единствен кандидат за поста е Иван Гешев. Тогава настоящият главен прокурор Сотир Цацаров вече ще бъде свободен за нови позиции. Той изпълнява и законовите изисквания за шеф на антикорупционната комисия. Неофициално се заговори, че той ще стане шеф на Инспектората към ВСС. Въпреки това депутати от управляващата коалиция коментираха пред Mediapool, че е възможно да поеме антикорупционната комисия.

За момента никоя парламентарна група не казва какви предложения ще направят за нов шеф на КПКОНПИ. Неофициално за поста се спрягаше Славчев, който обаче според Ячев не отговаря на изискването за 10-годишен стаж като юрист.

Забравените поправки

В разгара на скандала "Апартаментгейт" ГЕРБ внесе поправки, променящи изискванията за председателя на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Според тях юридическото образование не е задължително. Те обаче стоят на трупчета от няколко месеца в ресорната правна комисия. Текстовете нито са приети, нито са отхвърлени, не са дори обсъждани.

В началото на април, на изпроводяк от парламента, настоящият правосъден министър Данаил Кирилов предложи изискването за единствено юридическо образование и стаж да отпадне за председателя на комисията.

В действащия закон е записано, че за шеф се избира "български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж". Идеята е да се запише, че начело може да застане и човек, завършил каквато и да е магистратура, стига да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, 5 от които на ръководна длъжност.

Това стана в ключов момент – часове преди Кирилов да напусне Народното събрание и в деня, в който настоящият председател на комисията Пламен Георгиев се оттегли в отпуск заради назначената прокурорска проверка на имотите му, след като премиерът Бойко Борисов призова забърканите в "Апартаментгейт" да подадат оставки или да излязат в отпуск.

Името на шефа на националната полиция Христо Терзийски също се завъртя като възможен нов шеф на антикорупционната комисия. Според сегашния закон той не отговаря на изискванията за поста, но би отговорил на новите изисквания, ако те бъдат приети преди преди започването на процедурата.

mediapool.bg