Кламер БГ - Новини: Депутатите решиха: В парламента ще се влиза със "зелен сертификат"

Депутатите решиха: В парламента ще се влиза със "зелен сертификат"

България

|
Пет, 07 Ян 2022г. 17:39ч.
Депутатите решиха: В парламента ще се влиза със "зелен сертификат"

Депутатите решиха: В парламента ще се влиза със

След няколко отлагания, спорове и напрежение в управляващата коалиция, депутатите най- накрая решиха в парламента да се влиза със "зелен сертификат". Новите правила за достъп влизат в сила от 24 януари 2022 г.

Решението бе предшествано от часове дебати и няколко прекъсвания на заседанието, а темата на практика се проточи около месец след първото ѝ повдигане. С приемането на текстовете от 24 януари в сградите на Народното събрание ще се влиза с удостоверение за ваксиниране, за преболедуване, за наличие на антитела или след отрицателен тест за коронавирус. На входовете ще има възможност за антигенни тестове като депутатите ще си ги заплащат, а разходите за тестването на сътрудници, служители на администрацията на парламента и за журналисти ще се поемат от бюджета на Народното събрание.

Финалният текст на решението, което беше внесено от "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ), беше приет със 154 гласа "за", 0 "против" и 4 "въздържал се". То беше подкрепено от участващите във властта ПП, ДБ и БСП, както и от опозиционните ГЕРБ и ДПС.

Формацията на шоуменът Слави Трифонов "Има такъв народ", която е част от управляващото мнозинство, не участва в гласуването. Същото направиха и депутатите от "Възраждане". И двете партии изразяват позиции срещу зелените сертификати, а след самото гласуване лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов благодари "на нашите съмишленици от ИТН, които не участваха в този фарс". Така за пръв път се стигна и до видимо разделение между формациите в управляващото мнозинство.

По време на дебатите председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров защити въвеждането на зелен сертификат за влизане в парламента и посочи, че това е необходима крачка, с която се заявява подкрепа за научния авторитет и волята да се пребори пандемията.

"Това решение не е въпрос на популизъм, а на отговорна гражданска позиция. Да покажем, че живеем в ново време на справедливи правила, които важат за всички", добави той.

"Когато говорим за инфекциозни заболявания, никой не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност. Аз се постарах да направя един анализ за всички нас, защо за всички нас тук в парламента трябва да се въведе зеленият сертификат. Първо, защото депутатите са високо рискови – те много пътуват, срещат се с много хора, работят в една зала, много често дискутират без маски, поради което се създава особено голям риск от трансмисия на заразата вътре в залата. Т.е. имаме огромен поток от хора, които потенциално да разсейват заразата в парламента", посочи д-р Александър Симидчиев от ДБ

"Българските граждани трябва да чуят, че ваксините пазят. Представяте ли си това да се беше случило със СПИН-а - че не трябва да носим предпазни средства. Сега нямаше да има живи хора в тази зала", каза депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов.

"Спазването на мерките е важно, защото ни е грижа за този до нас. Защото държавата може да пострада, защото Covid отнема човешки животи, туризмът страда от Covid. Не говорим за загубата на един човешки живот, говорим за загубата на десетки хиляди човешки животи. В Израел има 8 000 починали от Covid, у нас има 4 пъти повече. Данните са стряскащи, наша отговорност е да вземем адекватни мерки. Истината е, че дори държава като Китай налага строги мерки. Русия също налага строги мерки и държи изключително много на ваксинацията. Никой не може да обвини тези държави, че не са суверенни. Популизмът в България казва, че има лесни решения – вдигаме всички Covid-мерки и се правим, че вирус няма. Бедата на популизма е, че хората страдат изключително много от него. Нашата парламентарна група ще подкрепи решението, защото ние сме за здравия разум", каза Явор Божанков от БСП и с това аргументира решението на социалистите да подкрепят новите правила.

"Когато става въпрос за общественото здраве, всички политически сили трябва да бъдат от едната страна на бариерата, а от другата страна да бъде вирусът. За голямо съжаление, от днешната дискусия стана ясно, че има твърде противоречиви мнения по този въпрос", посочи Хасан Адемов от ДПС, визирайки позициите на ИТН и "Възраждане". Той посочи и "разнобоя в управляващата коалиция" по темата.

Аргументите на ИТН и "Възраждане" бяха сходни – според тях подобен режим ограничава конституционни права. Ако депутат откаже тестове, ваксиниране или предоставяне на документ, няма как ние да забраним на народните представители да влязат в залата и да упражнят конституционните си права, каза депутатът от ИТН и бивш шеф на парламента Ива Митева.

Преди да бъде прието решението, в него бяха направени редица редакционни поправки и част от тях бяха именно на Митева.

След гласуването от "Възраждане" обявиха, че ще сезират Конституционния съд. "Нека този съд да вземе решение дали това решение, което се прие днес от Четворната коалиция, отговаря на конституцията и законите на Република България. Ние, народните представители трябва да даваме пример за това как се спазва конституцията", каза Елена Гунчева, която по-рано обяви, че мнозинството щяло да предизвика "гражданска война" с това решение.

От ДПС пък обявиха, че техните сътрудници няма да се възползват от възможността за безплатни тестове и вместо това формацията ще плаща за тях.

mediapool.bg