Кламер БГ - Новини: Депутатите приеха солени и спорни глоби за кучета без повод и намордник

Депутатите приеха солени и спорни глоби за кучета без повод и намордник

България

|
Ср, 03 Юли 2019г. 15:32ч.
Депутатите приеха солени и спорни глоби за кучета без повод и намордник

Собствениците на кучета, тежащи над 5 килограма, ще търпят солени глоби, ако ги разхождат без повод, както и притежателите на агресивни животни, изведени без намордник. Това решиха депутатите в сряда, приемайки на първо четене спорни поправки в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Те бяха оправдани със зачестилите случаи на нападения на кучета над хора от вносителя им от ГЕРБ Десислава Атанасова, но при обсъждането им стана ясно, че приеманите сега завишени санкции са по-скоро на хартия и няма как да бъдат прилагани.

"Не бих искал да видя гледката как едни служители седят на входа на Южния парк с един кантар", коментира Бюрхан Абазов от ДПС изискването за задължителен повод за животните над 5 кг и санкция от 300 лв., ако са без такъв.

Предвижда се и 500 лв. наказание за разхождане на куче на детски площадки, в детски градини и училища.

Разписаната глоба за агресивни кучета без намордник става 1000 лв. Как обаче ще се решава дали животното е агресивно не е ясно, тъй като в текстовете не са записани конкретни породи, които евентуално се смятат за опасни. Друг е въпросът, че агресията при животните е поведенчески проблем.

Едрата порода не значи агресивна

Според Общинското предприятие "Екоравновесие" текстовете не гарантират превенция на инцидентите, както с кучета под 5 килограма, така и с кучета над 5 килограма. "Малкото на размер куче също може да предизвика инцидент при безконтролно разхождане – пътнотранспортен; ухапване на малко дете; предизвикване на агресивна реакция от друго голямо, разхождано на повод куче, навлизайки в личното му пространство. Броят на инцидентите именно с разхождани на повод едри и/или недостатъчно социални кучета, поради емоционално, често също агресивно предизвикателство от страна на свободно пуснато дребно кученце, е голям", пише във внесено в парламента становище на дружеството, отговорно да следи безстопанствените животни в София.

В него се цитират международни статистики, че най-голям брой ухапани хора са отчетени при породи като дакел, пинчер, кокер шпаньол и други.

Според "Екоравновесие" не може да се запише мярка просто срещу агресивно куче. Такова, което оголва зъби и ръмжи не може автоматично да бъде класифицирано като "агресивно“. "Подобно поведение може да бъде проявено без нагласа за агресия от страна на животното, дори в играта или храненето му", посочва предприятието. То смята, че поведението на дадено куче би трябвало да бъде обект на периодична оценка на оторизиран етолог, с каквито общините не разполагат.

От организацията "Четири лапи" също смятат, че трябва да се въведе методика за оценка на поведението на кучетата, но и искат да се прави разлика между пуснато свободно да се разхожда куче без надзора на стопанина си и придружавано без повод. От "Четири лапи" настояват да се въведе задължителна кастрация на животните, които не са предназначени за разплод, и лицензиране и регистрация на развъдниците и търговците на кучета.

Неработеща и формална мярка

"Увеличаването на размера на глоби, които никога не са събирани, без да се предприемат предварително мерки за засилване на контрола от страна на институциите върху развъдници, търговци и собственици на кучета, не може да бъде работеща мярка", смятат и от организацията "На ти с природата". Те посочват, че трябва да се акцентира и върху отговорностите на общините по контрола върху безотговорното развъждане, изхвърляне и отглеждане на животните.

От сдружението на общините също смятат, че предприетите мерки са формални и прилагането им няма да може да бъде възможно заради широкото тълкуване на записаните текстове.

Въпреки това от 150 народни представители в пленарната зала 145 гласуваха "за", а петима - с "въздържал се".

Според Десислава Атанасова поправките отговорят на обществения интерес и със завишените санкции би се увеличила отговорността на стопаните на кучета. Атанасова заяви, че между първо и второ четене ще бъдат разгледани всички постъпили становища от неправителствени организации и заинтересовани страни.

Идея за застраховка "гражданска отговорност" за агресивни породи

Дискусионни по думите й са въпросите, свързани със задължителен режим на регистрация на физическите лица, които развъждат и продават кучета, както и въвеждането на застраховка "гражданска отговорност" за особено агресивни породи кучета.

Ерджан Ебатин от ДПС сметна подхода на вносителите за погрешен, тъй като има опасни кучета, но не и опасна порода кучета. Бюрхан Абазов също от ДПС коментира, че не може да одобри подхода да се предлагат изменения в законодателството по конкретен повод. "Предлаганите текстове са откъслечни", каза той.

Филип Попов от "БСП за България" заяви, че проблемът не е в законодателството, а в контрола по прилагането на закона. Светла Бъчварова, също от левицата, коментира необходимостта за финансиране на мерките, предвидени в законодателството. Тя също подчерта, че описанието за агресивно куче е твърде общо.

Според лидера на НФСБ и член на ПГ "Обединени патриоти" Валери Симеонов законопроектът е обречен на неуспех заради сгрешена философия. Според депутата поставянето на намордник би следвало да е задължително условие за извеждането на кучета на улицата, а контролът по налагането на санкциите трябва да се възложи на полицията вместо на сегашните инспектори в местната власт. "Всяко куче без намордник ще бъде прибирано и ще бъде налагана санкция", описа вижданията си Симеонов.

Кръстина Таскова от ПГ на "Воля" също коментира, че така предложените санкции няма да доведат до желаната от вносителите по-висока степен на превенция за обществото.

Предложения за поправки на текстовете между първо и второ четене ще се приемат до 31 юли.

mediapool.bg