Кламер БГ - Новини: Депутатите закриха парламента с предизборни декларации

Депутатите закриха парламента с предизборни декларации

България

|
Ср, 15 Септ 2021г. 18:40ч.
Депутатите закриха парламента с предизборни декларации

Депутатите закриха парламента с предизборни декларации

Последният звънец на 46-ото Народно събрание бе ударен в сряда. Президентът Румен Радев вече издаде указа за разпускането на парламента, който влиза в сила утре. Партиите не пропуснаха да използват повода, за да направят предизборни декларации и да си разменят взаимни обвинения за причините, довели до липсата на редовен кабинет.

"Пожелавам ви една успешна и спокойна предизборна кампания. Успех на всички. Закривам заседанието", заяви председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ".

Митева, която преди време имаше колебания дали да остане в политиката, обяви, че ще се кандидатира отново за депутат от ИТН, но не смята да става член на партията.

"Мисля, че ако вие бяхте на мое място, също щяхте да имате тези колебания. Наистина не е лесно. Отстрани нещата изглеждат много различни. Когато влезете тук в Народното събрание, нещата са много по-различни. Струва ми се, че съм длъжна да опитам за последен път", каза Митева пред журналисти.

Първото заседание на 46-ото Народно събрание бе открито на 21 юли. Предишният парламент пък беше най-краткото обикновено Народно събрание в българската история и заседава само 9 пъти. Сега заседанията бяха повече, но извън актуализацията на бюджета окончателно бе приет само един-единствен законопроект – за отнемането на Бюрото за защита от главния прокурор Иван Гешев и това стана в последния ден. Отново не бе окончателно прието закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, но все пак символично бе подкрепено на първо четене, също в последния ден.

Иначе с парламентарните декларации в сряда първи започнаха от ДПС, които използваха ситуацията, за да нападнат президента Румен Радев и служебното правителство.

"В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към Конституцията и законите на страната. Нарушение на Конституцията от най-високо ниво – президент и Народно събрание", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ

"Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на конституцията, той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история. Всички органи и институции внимателно пазеха респекта пред основния закон и това е нормално за демокрацията и правовата държава. Разбирайки, че въпреки различията, нещо трябва да ни обединява, че въпреки състоянието на демокрацията, основните стълбове трябва да се пазят ревниво, защото те крепят държавността, те правят държавата стабилна в основата си, те правят държавата перспективна", добави той.

От ГЕРБ също атакуваха Радев. "Проваленият мандат на 46-ото Народно събрание е отговорност, както на политическите сили, които присъстваха в него, така и на служебния кабинет, който нямаше потенциал да успокои политическото напрежение и да създаде подходяща атмосфера за излъчване на редовно правителство", каза председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите ѝ духът на българската конституция, не вменява по никакъв начин на един служебно назначен от президента кабинет да реформира различни сектори в обществения живот, да въздава справедливост и да изгражда дългосрочни стратегии. "Последното е единствено симптом за скрити намерения за суспендиране на парламентарната власт отстрана на президента. Няма как да изграждаш дългосрочни визии и стратегии за управление, ако си наясно с конституционния факт, че управляваш с времеви хоризонт от няколко месеца. Една от причините за днешната политическа безизходица е именно погазването на духа на конституцията и отказът на президента Румен Радев да спазва каквито и да било политически правила и да съдейства за излизането от политическата криза", добави Атанасова.

Корнелия Нинова от БСП пък нарече новите партии статукво. "Големият грях на 46-ото Народно събрание е, че не се намери разум за промяна", бе оценката на лидера на левицата Корнелия Нинова.

"Има сериозни причини да стигнем дотук. 46-ото Народно събрание започна по грешен начин. Началото беше сбъркано, защото сложихме разделителни линии - партии на статуквото и нови. Без да отчитате, че това да си в парламента не значи, че си част от модела на ГЕРБ. Ние бяхме в парламента и се борихме. Ако следваме вашата логика, вие вече два парламента участвате, значи вече сте статукво. Липсваше разум да се състави мнозинство", каза тя.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък прогнозира, че "предстои вече да няма големи партии. "Предстои българският политически живот да се състои от повече средни по размер партии и играчи, никой от които няма да тропа по масата и да казва сам имена. Ще трябва да се научим да търсим сечение на интереси. Надявам се правосъдната реформа да бъде основата за едно бъдещо мнозинство в следващия парламент", каза Иванов.

По думите му в България се случва важна трансформация, която неизменно ще бъде съпроводена с политически сътресения. "Няколко пускания на пералнята на народния вот. Тази трансформация е хубава и трябва да видим и разберем този процес", коментира още той.

От "Има такъв народ" пък за пореден път лансираха тезата, че за липсата на редовно правителство са виновни всички, освен тях. "Това е един лицемерен парламент, което стана ясно за всички. Едно се говори на преговорите, второ в кулоарите, трето по медиите. Този парламент не излъчи правителство, защото всички партии ясно заявиха, че няма да го подкрепят, а ДПС мълчаха. Всички приказки се оказаха, че нямат никакво значение. Всички искаха персонален контрол върху бъдещото правителство. Христо Иванов го поиска в присъствието на няколко души в нашата стая", посочи председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов и допълни: "Ако има някого виновен, това е Христо Иванов, който счупи процеса".

"Много искаме съдебна реформа, ама нямаме желание да го направим" се превръща в принцип на това Народно събрание", каза в декларация от името на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова, която докато четеше сбърка името на собствената си коалиция и каза "Изправи се БГ! Ние идвахме".

"За 26 парламентарни заседания, този парламент направи повече, отколкото беше свършено в управлението на ГЕРБ, в кабинетите на Борисов, защото след 12 години бяха преизчислени пенсиите на възрастните хора и след 12 години беше повишено майчинството", посочи Манолова.

mediapool.bg