Кламер БГ - Новини: Депутати предлагат регламент за финансиране на off-label лечението на деца

Депутати предлагат регламент за финансиране на off-label лечението на деца

България

|
Четв, 21 Юли 2022г. 13:29ч.
Депутати предлагат регламент за финансиране на off-label лечението на деца

Депутати предлагат регламент за финансиране на off-label лечението на деца

Поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) регламентират заплащането с публични средства на лекарства за деца, които се прилагат извън условията на кратката им характеристика или т.нар off-label употреба. Промените са внесени в парламента от депутати от “Продължаваме промяната“, “Демократична България“, БСП и “Има такъв народ“ и целят да поправят нормативната каша, която блокира финансирането на този тип лечение и постави деца с онкологични, редки и други заболявания и техните семейства в безизходица. След като проблемът стана публичен, институциите се ангажираха да го решат възможно най-бързо, затова и поправките влизат директно в парламента.

С промените за децата се въвежда изключение от правилото в ЗЛПХМ, че off-label употребата на лекарства не се финансира с публични средства. Изключението ще важи за децата, които се лекуват по специален ред по линия на закрития Фонд за лечение на деца, който беше прехвърлен в НЗОК. Тяхното лечение продължава да се финансира от държавата (МЗ), която прави трансфери по бюджета на НЗОК.

“Предложеният законопроект е в отговор на необходимостта от преодоляване на забраната за заплащане с публични средства на лекарствени продукти, прилагани off-label, поради множество постъпили жалби и сигнали от пациенти и техни организации, в които подробно се описват ползите от off-label употребата при различни заболявания при лица до 18-годишна възраст. Следва да се има предвид, че тези лекарствени продукти са с висока стойност, което води до изключително затруднен достъп на пациентите до тях, именно поради финансови причини“, се посочва в мотивите на законопроекта, внесен от Антон Тонев (ПП), Александър Симидчиев(ДБ), Георги Михайлов(БСП) и Ивайло Христов(ИТН)

По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявленията за финансиране off-label лекарствени продукти са основно за лечение на деца с онкохематологични, редки и автоимунни заболявания, при които са изчерпани терапевтичните възможности или са наблюдавани тежки нежелани лекарствени реакции или са установени противопоказания за лечение с налични терапевтични алтернативи.

Предложените промени няма да доведат до допълнителни бюджетни разходи, тъй като и досега НЗОК поемаше тези лекарства чрез трансфер от МЗ.

Заради нормативните проблеми, обаче, НЗОК в момента бави заповедите за лечение на деца.

mediapool.bg