Кламер БГ - Новини: Депутат показа "тайната бърлога" на Бойко Борисов (видео)

Депутат показа "тайната бърлога" на Бойко Борисов (видео)

България

|
Четв, 16 Септ 2021г. 12:53ч.
Депутат показа "тайната бърлога" на Бойко Борисов (видео)

Сн. Държавно ловно стопанство

"Тайната бърлога на Бойко Борисов - ловно стопанство Паламара" - видео с такова заглавие публикува депутатът от ДБ и съпредседател на “Зелено движение” Владислав Панев. Той излъчва от ловния дом Паламара в едноименното държавно ловно стопанство в община Венец. За ловното стопанство от години се разнасят истории, че е предпочитано място за лов и риболов от бившия премиер Бойко Борисов, а в същото време валяха сигнали, че обикновените хора нямат достъп до него.

Инспекция там бе организирана от шефа на Агенцията по горите Александър Дунчев. Преди няколко седмици те заедно направиха проверка и на ловно стопанство Искър, което се стопанисва заедно с фирма на Румен Гайтански - Вълка и тече спор за незаконно построен ловен дом.

Порции, оргии, феодализъм

"Ексклузивно видео от Паламара - мястото, където са се разпределяли порциите в държавата. Разказваха ни за сделки, оргии, монопол, феодализъм. Забранен достъп за външни лица в продължение на десетилетие. Домакини са (били) Бейзат Яхя - феодалът на Бойко Борисов за Шуменска област, човекът който му превеждаше на срещата с Ердоган преди месеци, а синът му е депутат от ГЕРБ", посочи Владислав Панев.

Споменатият Бейзат Яхя, от 2011 г. до юни т.г., бе шеф на Североизточното държавно (горско) предприятие. През април бившият земеделски министър на ГЕРБ Десислава Танева издаде заповед за негов нов 5 годишен мандат, но той бе уволнен със заповед на служебния министър Христо Бозуков. Проверка на Mediapool в Търговския регистър посочи, че той е заличен от управата на предприятието едва на 20 август тази година.

Данни, че до преди две години Бейзат Яхя е приеман за най-силния човек на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Делиормана, но въпреки това не е криел близките си контакти с Бойко Борисов, установи в своя разработка и сайтът "За истината".

“При посещенията си в региона бившият премиер отсядаше винаги в любимото на властта ловно стопанство "Паламара", управлявано на практика от Яхя и бе сред почетните гости по време на семейните му празници”, твърди още изданието.

В продължение на дълги години Бейзат Яхя беше начело на ДПС в ключовата за партията община Венец и два мандата беше председател на общинския съвет като представител на партията на Доган. След последните местни избори обаче беше изключен от движението и мигрира към ГЕРБ.

Апартамент за Борисов и апартамент за охраната

Владислав Панев показа и апартамента, в който “по слухове” е отсядал Бойко Борисов в ловен дом “Паламара”. На него има табелка “Апартамент Дъбрава”, а реално той по нищо не отстъпва на луксозен хотелски апартамент. Включва хол, в който има кожено канапе, климатик, радиатор, телевизор тип “плазма” и преходна спалня. В съседство е стаята за охраната, която е значително по-малка и е с три легла в нея. От прозорците на ловния дом камерите са уловили разхождащите се елени.

По думите на Панев местните в община Венец наричали Борисов - башбакана.

Ловният дом има вътрешен басейн и всичко необходимо за модерен спа център - сауна, парна баня и др.

Снимка: Държавно ловно стопанство - Паламара

Сн. Държавно ловно стопанство Паламара

Съвместно се стопанисва с фирма на Златев

Депутатът от ДБ посочва, че фирма на Валентин Златев има сключен договор за съвместно ползване с държавно ловно стопанство Паламара.

“Фирмата на Златев инвестира на годишна база около 140 000 лева, а държавата в същото време влага по 700 000 лева”, посочи той пред Mediapool. Панев уточни, че държавата си осигурява тези средства от евросубсидии за обработване на земята и поддържане на пасищата, които по принцип получават всички земеделци в България.

Става въпрос за фирмата на Васил Златев, баща на Валентин Златев - “Тера тур сервиз”, която от 2009 г. насам стопанисва заедно с държавата ловния дом. Проверка на Mediapool показа, че и в момента на сайта на дружеството се рекламира ловен парк Паламара.

Комфортът на властта и спорни сделки

“Видяхме разредени гори и луксозна обстановка, далеч от хорските очи и уши. За да не се пречи на комфорта на властта”, посочва още Панев.

Той обаче отбелязва, че миналата година държавно ловно стопанство е продало старата си административна сграда за 82 000 лева и близо 12 декара двор. Сега плаща около 6000 лева месечно наем за офиси в центъра на село Венец без никакъв двор.

“Говори се, че и купувачът на старата сграда и сегашният наемодател са все фирми на Бейзат Яхя. Местният феодал. Смятайте за каква сделка става въпрос. Купуваш нещо за 82 хил. лева, след това даваш под наем много по-малък офис за 72 хиляди годишно. Избиваш инвестицията за малко повече от година”, казва още той.

Панев добавя, че феодализмът в отдалечените райони на България е главна пречка пред развитието на страната.

“Местните жители ни разказаха, че всичко се контролира от един човек - дърводобив (законен или не), обработка на земеделска земя със съответните евросубсидии, администрация. Това диктува ниски доходи за хората и на практика ги гони от региона и страната. После да не се чудим, че сме в демографска катастрофа”, добавя депутатът.

Достъп за граждани вече е осигурен

"Сега вече всеки може да наеме стая или апартамент в хижата - срещу 100-200 лева на нощувка, с включено ползване на басейна и СПА”, посочва още Панев.

“Направена е съвсем малка крачка. Тя е символна. Ако искаме да променим България, тези крачки трябва да станат постоянни. Да променим правилата на играта. Тези феодали са се превърнали в такива и заради кражбите на еврофондове. Така че правилата се нуждаят от сериозна корекция и тук, и в Брюксел. За да не създават условия за монополи”, заключава депутатът.

mediapool.bg