Кламер БГ - Новини: Депутат от ГЕРБ се притесни, че Рашков заплашва научния му труд

Депутат от ГЕРБ се притесни, че Рашков заплашва научния му труд

България

|
Ср, 13 Апр 2022г. 21:00ч.
Депутат от ГЕРБ се притесни, че Рашков заплашва научния му труд

Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев се притесни за академичното си бъдеще след като се скара на няколко пъти със силовия министър Бойко Рашков. Народният представител пише докторантура в полицейската академия и възприе като откровена заплаха реплика на МВР-шефа.

Не сте в час

Силовият министър бе на заседание на правната комисия в парламента. Там депутатът поиска да разбере дали МВР проверява идващите у нас украинци за криминални прояви. Рашков му отговори, че у нас влизат предимно жени с деца и допълни, че който смята, че може да се правят по границите проверки за криминални прояви на такива хора, "не е в час, извън училище е просто".

Манев отвърна, че приема отговора със "завидно за мен търпение" и се аргументира, че хората във Варна виждали джипове и дори кортежи на заможни мъже, въпреки че официално има забрана мъжкото население да напуска страната.

"Да оставим криминалния контингент, колко имплантирани разузнавачи от Русия могат да влязат с този поток, ако ние наистина нищо не правим по темата да ги филтрираме", запита Манов.

С отегчение Рашков му обясни, че срещу чуждите агенти работи не МВР, а ДАНС, след като преди това същото направи и председателят на комисията Атанас Атанасов. Министърът обясни, че има данни, но не може да ги сподели, защото става дума за секретна операция.

"Той вероятно иска да издаваме държавни тайни. И да кажат: "Разпитваме министъра, той издаде държавни тайни". Това е може би целта", заяви Рашков.

Ситуацията е сложна

Украинското вътрешно министерство е попитало българското МВР дали част от службите му могат да бъдат приети у нас, ако се наложи, разбра се още от думите Рашков. Той не уточни дали запитването е било отправено в началото на руското нахлуване или по-скоро.

"Службите в Украйна в момента са в доста, бих казал, сложна ситуация. Ние дори имаме едно запитване от тях, от ведомството, сродно, дали в един момент можем да ги приемем, някои от тях", заяви Рашков, но не се разбра какъв отговор е дала българската страна.

Ще си говорим като се явя пред комисията

Искри между двамата прехвърчаха и малко по-късно по време на заседанието. Министърът бе запитан докъде е стигнала работата по промените в НПК, които той анонсира на няколко пъти. Основната цел е с тези текстове да се даде правомощие на полицията да разследва и събира доказателства и без съгласието на прокурор. В момента единственият начин е делото да започне по неотложност, без да се иска предварително разрешение. Рашков настоява, че това блокира работата на полицията. От ГЕРБ го обвиняват, че се опитва да направи "байпас" на прокуратурата, след като опцията с нетоложност бе използвана при ареста на Бойко Борисов.

В отговор на депутатския въпрос Рашков започна да разказва как прокуратурата бави дела и не разрешава на МВР да арестува заподозрени. Той се опита да обясни идеята на бъдещите промени, но Манев започна да подвиква от мястото си.

"Не ме апострофирайте, вие не сте юрист и не ги разбирате тия неща. Вие сте един полицай от ТЕЦ "Марица" в Стара Загора. Вие няма да ме учите на право, а още по-малко на процес", обърна се към него министърът.

След това Манев се ядоса, че Рашков правел внушения, че ГЕРБ са купували гласове, без да има никакви доказателства. Той се скара на Атанасов, че не контролирал министъра, а само депутатите от опозицията. Председателят попита дали Рашков има доказателства за купен вот. А министърът заяви:

"Аз много се надявам, ако завърши с докторантурата си господинът, който с дебелия глас говори много упорито, защото трябва човек да има и малко поведение депутатско и когато не му е дадена думата, да не пресича другите".

Манев разчете това като заплаха от вътрешния министър, че нямало да успее да завърши докторантурата си в Академията на МВР.

"Моля да бъде отбелязано в протокола. Ще си говорим като се явя пред комисията за моята докторантура", заяви депутатът от ГЕРБ.

mediapool.bg