Кламер БГ - Новини: Денят според Фейсбук: "Каскети петък" и "първа частна акватория"

Денят според Фейсбук: "Каскети петък" и "първа частна акватория"

България

|
Пет, 10 Юли 2020г. 18:31ч.
Денят според Фейсбук: "Каскети петък" и "първа частна акватория"

Серията от събития в петък станаха повод за редица коментари, колажи и шеги в социалните мрежи. До активността се стигна след двата брифинга на премиера Бойко Борисов, изявлението на главния прокурор Иван Гешев, решението преди обявения за събота протест да бъде спрян достъпът до плажа край сараите на Доган, което по-късно бе отменено, както и поисканата от Радев и подадена оставка на вече бившия шеф на НСО ген. Красимир Станчев.

"Вечерният брифинг на Борисов от колко ще е?", написа карикатуристът Христо Комарницки след двете пресконференции на премиера - единият сутринта, а другият на обед.

Авторът на сайта "Не!Новините" Самуил Петканов пък коментира сутрешното изказване на премиера:

"Борисов пак сее опорни точки срещу хората на площада и като падне от власт, пак ще пищи, че Доган и Пеевски ще го убиват. Мазна филия".

"Каскети петък", написа още той, правейки паралел с Разпети петък. Поводът е изявлението на главния прокурор Иван Гешев заради което премиерът Бойко Борисов забави бифинга си.

Режисьорът и автор на колажи Валдес Радев пък се вдъхнови от сутрешния брифинг, в който премиерът хем обяви, че няма контрол над това кого ще охранява НСО, хем, че са искали да убият депутата от ДПС и медиен магнат и "затова му сложихме охрана".

"Новите съседи на Пееф", написа той и сподели следния колаж:

Учителят по история и активист на "Да, България" Емил Джасим коментира решението да бъде блокиран достъпът до летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец".

"Смятате ли, че това е възможно без знанието на премиера? Някой съмнява ли се все още, че всички партии в настоящия български парламент са на къса каишка при собственика на тоя сарай? Някой мисли ли, че в България правото вече има някакво значение? А България може много повече. Стига да разбием тая самозабравила се корумпирана пасмина", посочи той и призова хората да участват в протеста срещу главния прокурор и правителството.

Джасим коментира и оставката, която подаде шефа на НСО след скандала с забраната за достъп до сараите на Доган:

"Очаквам, след като шефът на НСО подаде оставка, всеки момент Бойко Борисов да каже:

- Предлагам Делян Славчев Пеевски за шеф на НСО... или правителството пада", написа той, правейки паралел към думите, които пред 2013 година тогавашният председател на БСП Сергей Станишев отправи към социалисти по повод предизвикалото протести решение Пеевски да бъде избран за шеф на ДАНС".

По същата тема е и коментарът на Николай Стайков от "Антикорупционния фонд":

"Низовите организации на управляващата партия подготвяли контрапротест. Това хубаво, плакатите "Горе Гешев" и "Повече охрана за Доган и Пеевски" ли ще са?".

Политологът Димитър Бечев реагира на новината, че след обявения за събота протест бе забранен достъпът до сараите по въздух и вода:

"1993 г.: Първа частна милиция.

2020 г.: Първа частна акватория (ПАЧА).

"Черноморски хроники."

"Нали се сещате, че ние ще платим контрапротеста на ДПС и ГЕРБ?", посочи политологът проф. Евгений Дайнов по повод организираните от управляващата партия протести в защита на правителството, на която и собственикът на сайта "Пик" Недялко Недялков обяви, че ще иде, а след това изтри поста си.

"Къде сте ПатрЕоти свидни, няма ли да освободите държавно пристанище от робство?! Или пазите подпорната стена на управлението...", написа бившият депутат Мартин Димитров.

mediapool.bg