Кламер БГ - Новини: Деница Сачева подкрепя отлагането на Закона за социалните услуги

Деница Сачева подкрепя отлагането на Закона за социалните услуги

България

|
Четв, 05 Дек 2019г. 16:08ч.
Деница Сачева подкрепя отлагането на Закона за социалните услуги

Решенията в социалната политика трябва да сближават хората, а не да ги разделят. Затова подкрепям предложението за отлагане на влизането в сила на Закона за социалните услуги, което ще даде време за влизане в режим на разговори относно същността на този закон. Това заявява новият социален министър Деница Сачева в профила си във Фейсбук. Преди ден стана ясно, че от парламентарната група на "Обединени патриоти" са внесли в Народното събрание предложение за отлагане на Закона за социалните услуги с шест месеца заради напрежението и атаките към него. По-рано пък "Атака" поиска отмяна на целия закон и забрана неправителствени организации да извършват социални услуги.

"От следващата седмица започваме със срещи с парламентарно представените партии, както и с представителите на заинтересовани организации на граждани", посочва Сачева.

Целият този процес веднъж вече беше извървян от септември 2018, когато законът беше предложен до март 2019 година когато беше приет от парламента, като новите моменти в него са съгласувани със заинтересованите страни и че очакват повече от 10 години.

Сачева уверява, че постигнатото от представителите на хората с увреждания и техните близки категорично ще бъде запазено и надграждано.

"Постигнатото от общините и гражданските организации през последните 20 години в подкрепа на българските семейства и деца трябва да бъде показано ясно пред обществото и ще бъде защитено от Министерството на труда и социалната политика", заявява тя.

"Същевременно ще обърнем сериозно внимание на притесненията на хората, които протестират от страх за децата си, ще ги разгледаме и ще ги обсъдим и няма да пренебрегваме разумните предложения. Няма да приемаме обаче антиевропейска пропаганда и насаждане на разделение чрез страх, омраза и манипулация", заявява Сачева.

Тя посочва, че социалната система на закрила, финансова подкрепа и услуги е в полза на гражданите и цели да ги сближи, а не да ги разделя.

"Затова ще положим всички усилия да сме отворени не само за разговори, но и за по-достъпна информация, с която хората сами пряко да се запознават. Призовавам да се спрат от всички страни личните нападки срещу хора, социални работници и организации и да започнем разговори за конкретните политики. Намеренията ни са да разширим разговорите с гражданите не само в София, но и в страната", казва тя.

Атаките срещу Закона за социалните услуги идват от протестиращите срещу стратегията за детето и мерките за закрила от насилие в други социални закони, политически формации от патриотичния спектър и религиозни общности, към които през миналата седмица се присъедини и Светият Синод. Основните критики към закона са, че облагодетелства неправителствения сектор и "аутсорсва социални услуги", въпреки, че и сега действащият Закон за социалното подпомагане регламентира и от години е практика общините да делегират социални услуги на външни доставчици.

mediapool.bg