Кламер БГ - Новини: Деница Сачева: Манолова осигурява временна заетост на хората - да протестират

Деница Сачева: Манолова осигурява временна заетост на хората - да протестират

България

|
Съб, 23 Май 2020г. 17:41ч.
Деница Сачева: Манолова осигурява временна заетост на хората - да протестират

Социалният министър Деница Сачева първа от управляващите коментира изказването на Мая Манолова в събота, че ще се яви на предстоящите парламентарни избори с програма от 19 мерки, които са предимно социални. Обявлението си Манолова направя на протест с майки на деца с увреждания от "Системата ни убива". Бившият омбудсман дори обвини управляващите, че по сегашните схеми за борба с кризата се подпомагат предимно фирми, близки до властта.

"Госпожа Мая Манолова гледа на политиката като на хазарт не за първи път. Аз гледам на тези протести с тъга, защото част от протестиращите са сезонни работници с временна заетост - да протестират, и това в голяма степен обезсмисля демокрацията. Всъщност най-големият вирус не е в момента Covid-19, а вирусът на демагогията и на популизма, с който трябва да се борим, защото там няма да ни помогнат маските, ръкавиците, карантината. Там ще ни помогнат книгите и знанията", заяви Деница Сачева.

Тя посети дома за стари хора "Дълголетие" в столичния квартал "Дървеница", където провери как се изпълняват мерките и подари на обитателите му книги в навечерието на 24 май.

"Ако Манолова не беше дезертирала от този пост (на омбудсман, б. р.), тя можеше да бъде омбудсман на България и до този момент. Тя предпочете да не работи за хората, а предпочете да потърси възможност да управлява парите на Столичната община и се яви като кандидат за кмет на София. Сами може да направите извода кога Манолова говори истината и кога иска да работи за хората и кога иска да осребрява рейтинга си", добави Деница Сачева.

Тя отчете, че до този момент по схемата 60/40 са кандидатствали 13 500 работодатели за 236 000 работници и служители. За 115 000 от тях вече са изплатени съответните заплати.

"Абсолютна спекулация е, че това са фирми, които са близки до властта или пък са фирми, които са избрани. Там виждате, че има малки фирми от порядъка на 2-3-ма служители, има и много големи фирми с 2200-2300 служители. Разнообразни са секторите – от малка пералня в Бургас през театъра в Казанлък до автомобилни заводи и други промишлени предприятия", посочи социалният министър.

24 000 микро и малки предприятия пък са кандидатствали за безвъзмездната подкрепа от 3000 лв. до 10 000 лв. Заявленията са на обща стойност 197 млн. лв., което надхвърля размера на помощта с около 20 млн. лв.

В момента тече обществено обсъждане на мярка за средните фирми на стойност на 156 млн. лв. Те ще могат да кандидатстват за суми мегду 30 000 и 100 000 лв. Това са две безвъзмездни мерки, които са на обща стойност около 350 млн. лв., посочи Сачева.

Тя каза още, че до момента са направени 11 000 теста за коронавирус в домовете за стари хора и резидентните социални услуги.

"98 са заразени. 52 са потребителите на социални услуги, които са заразени. 13 смъртни случаи имаме, те са основно във Видин - в дома в село Гара Орешец и в Кула. Останалите са заразени социални работници и персонал в социалните услуги. От днес имаме случай на заразен социален работник от "Социален патронаж" в Ловеч", обяви тя и уточни, че той е изолиран и заболяването при него протича леко, но ще остане под карантина 28 дни.

mediapool.bg