Кламер БГ - Новини: Ден 52: Протестно автошествие в Пловдив и четене на "Бай Ганьо прави избори" във Варна

Ден 52: Протестно автошествие в Пловдив и четене на "Бай Ганьо прави избори" във Варна

България

|
Нед, 30 Авг 2020г. 16:33ч.
Ден 52: Протестно автошествие в Пловдив и четене на "Бай Ганьо прави избори" във Варна

Ден 52 на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев премина спокойно. За поредна вечер имаше демонстрации в центъра на София, в Пловдив и във Варна.

Малко след 21:00 часа протестиращите в столицата потеглиха на традиционното протестно шествие от пл. "Независимост" към палатковия лагер на Орлов мост. След 22:00 часа започнаха да се разотиват.

"За 52 дни променихме немалко неща. Не толкова колкото ни се иска и не толкова бързо, но пътят е дълъг, стръмен и трънлив и срещу нас. От днес разширяват зоната за сигурност, готвят се за втори септември, така че, ако някой не те чувства като "Опълченците на Шипка", на втори ще бъдем "Опълченците на Шипка". Поръчали сме черешови топчета. Те ще бъдат тук, готови. Имаме байраци, очевидно", каза преди това адвокат Николай Хаджигенов, цитиран от БНР. За 2 септември е насрочено "Велико народно въстание". На тази дата е първият работен ден на депутатите след ваканцията им, премиерът Бойко Борисов обяви, че тогава ще се разбере дали управляващите съберат 120 гласа в Народното събрание, за да започнат парламентарните дебати по т.нар. нова конституция на ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС

Според Хаджигенов единствената причина хората да излизат на площада два месеца е корупцията във властта, на централно и на местно ниво.

"Последното голямо обединение беше световното първенство по футбол и се чудя тогава ли беше за последен път? Аз не вярвам. Мисля, че го можем отново в името на демокрацията", каза пиар специалистът Арман Бабикян.

"Сега дойде ред за свободата ни и се опитват да ни разделят на хора от различни отбори. Няма да стане", каза още той.

Продължават да са блокирани и трите ключови кръстовища в столицата – на Софийския университет, пред Министерския съвет и на Орлов мост, където има палаткови лагери.

За поредна вечер контрапротестиращи се събраха пред Румънското посолство.

Във Варна пък тази вечер протестиращите организираха лутературно четене на "Бай Ганьо прави избори" от Алеко Константинов.

Кръстовището пред общината във Варна също остава блокирано заради палатковия лагер на недоволни от правителството.

По-рано през деня се проведе протестни шествие с близо 30 автомобила се проведе в събота в Пловдив.

Полицията осигури безопасността на движението при преминаването на колоната, която се движи с около 10 км./ час и затрудни движението в града.

За кратко бе блокиран бе тунелът, където протестиращите пяха българския химн с развети знамена и под звуците на клаксони, съобщи БНР.

Снимка: БНР

mediapool.bg