Кламер БГ - Новини: Ден 49: Протести пред метрото и испанското посолство

Ден 49: Протести пред метрото и испанското посолство

България

|
Ср, 26 Авг 2020г. 21:36ч.
Ден 49: Протести пред метрото и испанското посолство

Със словесни сблъсъци при откриването на третия лъч на столичното метро започна 49-ят ден на протестите за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Словесни сблъсъци пред новото метро

Протестиращи и контрапротестиращи се събраха около новата метростанция "Медицински университет", където се състоя официалната церемония по откриването.

Снимка: БГНЕС

Събралите се граждани се впуснаха в словесни сблъсъци.

"Къщата в Барселона - корупция в най-чистия й вид"

По-късно се състоя и протест пред посолството на кралство Испания в България, който постави въпроса дали испанската държава "толерира и подпомага" корупцията в България.

Снимка: БГНЕС

"Ние считаме, че на върха на корупцията в България е министър-председателят Бойко Борисов. Това става по няколко начина – чрез отчисляване на средства от обществени поръчки, чрез рекет на бизнесмени, както и чрез изнудване на чуждестранни инвеститори", заяви Димитър Митев, организационен секретар на движение "Заедно".

Протестът бе под надслов "Къщата в Барселона – корупция в най-чистия ѝ вид – искаме разследване и действия!". Въпреки че премиерът Борисов многократно е заявявал, че нито той, нито близки до него хора притежават имот в Барселона, протестиращите настояват за яснота около разследването на властите в Мадрид.

От движение "Заедно" са подготвили писмо и придружаващи документи, адресирани до испанския посланик у нас, в което са написали: "Борбата срещу корупцията е обща задача на всички европейски държави. За нас изясняването на истината около случая "Барселона" е също толкова скъп, колкото и на испанската полиция и на испанските медии".

Часовник отброява времето на Борисов

На 49-тата вечер на протести в София демонстрантите донесоха на пл. "Независимост" свое "гражданско шкафче", на което поставиха часовник, отброяващ оставащото време на кабинета на Бойко Борисов.

"Времето му изтича", каза от сцената на протеста Арман Бабикян. Върху шкафчето имаше бели листа и химикалки, на които хората да напишат мотивите си за оставка на кабинета.

Снимка: БГНЕС

Протестиращите бяха категорични, че оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов няма да промени нищо.

"Тежка загуба за българския народ, непрежалима", иронизира Велислав Минеков, а после допълни: "Не знам обаче Кой ще е този куражлия, който да вземе неговото място, тъй като това е изключително обиден вече пост. Още повече, че това правителство си отива със сигурност и да пожелаеш подобна служба за два или три дни е унизително".

"Една малка оставка за нас, един голям скок в развитието на Барни Ръбъл", написа по-рано в сряда в социалните мрежи Арман Бабикян от т.н. "Отровното трио".

Контрапротестът

Около 30-ина граждани са събраха пред сградата на Румънското посолство към 21 ч., предаде БНР.

Демонстрацията им се провежда на тротоара. По този начин хората искат да покажат, че гражданска позиция може да се отстоява и без затварянето за движение на кръстовищата. Проявата преминава без напрежение. Гражданите подчертаха, че проблемът им остават трайните блокади на възлови места в столицата.

На другия сборен пункт - до пилоните пред НДК, се събираха подписи срещу извършените "престъпления срещу републиката". Недоволните граждани негодуват срещу "нарушеното им право на свободно придвижване в града, опита за държавен преврат и насилствено превземане на властта, както и неспазването на обществения ред от участниците в антиправителствените протести".

mediapool.bg