Кламер БГ - Новини: Ден 45: Блокади, контраблокада, баница за Доган и джипчета за Борисов

Ден 45: Блокади, контраблокада, баница за Доган и джипчета за Борисов

България

|
Нед, 23 Авг 2020г. 09:24ч.
Ден 45: Блокади, контраблокада, баница за Доган и джипчета за Борисов

Протестите с искане за оставката на правителството и главния прокурор продължават 45 дни без прекъсване. Демонстрантите все така са блокирали с палаткови лагери три знакови места в София - Ларгото, Орлов мост и кръстовището пред Софийския университет.

Както всяка вечер, голямата група протестиращи се събра на площад "Независимост“, а след това потегли на шествие към протестния лагер на Орлов мост.

Част от демонстрантите донесоха играчки джипчета като подарък за премиера Бойко Борисов, за да има на какво да се вози, когато подаде оставка, а и "да може да продължи да открива пътища към себе си". Джиповете са малки, за да съответстват на морала на министър-председателя, обяви "Отровното трио".

Дарението за премиера беше озвучено с песента на Тодор Колев "Камион ме блъсна", предава "Дневник"

След това протестиращите запалиха свещи пред Министерския съвет, за "да прогонят тъмнината".

Пред протестиращите адв. Николай Хаджигенов от “Отровното трио“ обяви, че на 2 септември от 8 часа на Лархото е насрочено "Велико народно въстание". На тази дата управляващите се готвят да съберат 120 гласа в Народното събрание, за да започнат парламентарните дебати по т.нар. нова конституция на ГЕРБ.

“Отровното трио“ призова хората да дойдат на “въстанието“, въоръжени с домати.

Новост в събота бе организираната контраблокада при румънското посолство, в която взеха участие 40 души участват хора, които не са съгласни с протестиращите срещу властта..

Инициативата се нарича "жива гражданска стража против блокадите в София и против насилието над жени и майки". Участниците искат оставката на президента Румен Радев заради това, че държавният глава е противопоставил хората едни на други.

Протестиращите скандират "Оставка, Радев", "Изчезвайте от Орлов мост", "Вън катуните от София", "Яйцата на пазара, не по сградите".

Контрапротестиращите планират голям митинг през следващата седмица. Те очакват “разрешение“ от Столичната община, защото са законно протестиращи. По българския закон режимът за съгласуване на протестите е уведомителен, а не разрешителен.

По-рано през деня в парк “Росенец“ се проведе станалото традиционно събитие "Доган сарай бийч фестивал". Протестиращите оставиха край оградата на резиденцията на Доган две "почетни оставки" - на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР.

За Доган бе оставена баница, която е символ на властта, разпределяна от почетния председател на ДПС.

Организаторите на акцията имаха и още един подарък за Доган– книгата на Стефан Цвайг "Между власт и морал рядко има връзка".

"Ние, гражданите и суверенът на Република България не признаваме легитимността и престъпната власт на настоящото правителство. Почетна е оставката, защото, така както има и почетни председатели, които не би следвало да имат власт, но реално – разполагат с власт и тя е задкулисна, така и ние – гражданите, с нашето присъствие на улиците, на площадите, ние се явяваме коректив на властта и показваме какво трябва да се случи. А то е много просто – оставка на Гешев и Борисов“, коментира инициаторът на събитието Асен Бонджев.

mediapool.bg