Кламер БГ - Новини: Ден 39-и: Включват се и медицинските сестри (видео)

Ден 39-и: Включват се и медицинските сестри (видео)

България

|
Нед, 16 Авг 2020г. 23:03ч.
Ден 39-и: Включват се и медицинските сестри (видео)

На 39-я ден от протестите за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев бе обявено, че и медицински страни от цялата страна излизат на безсрочен протест пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Освен в София голям протест в неделя вечер има във Варна. Силна подкрепа оказват много българи, живеещи зад граница.

Традиционното шествие от Министерския съвет стигна до Орлов мост около 21:30 ч. Много от протестиращите започнаха да се разотиват веднага след това. Към исканията си, освен оставките на кабинета и главния прокурор, в неделя те прибавиха и машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промени в конституцията. Те обаче са категорични, че предложението на Борисов цели печелене на време.

Хората от палатковите лагери заявиха, че от понеделник ще започнат "по-радикални действия", както и че са готови да посрещнат в палатките си представители на институциите.

Палатков лагер пред здравното министерство

В 18.30 часа в понеделник медицински сестри ще изградят палатков лагер пред институцията, предаде БНР.

"Утре се събираме за това, че абсолютно има неглижиране на медицинските специалисти от страна на властимащите. Подписва се Националният рамков договор, по който страна са само лекари. Ние, медицинските специалисти, отново сме изключени. Нямаме абсолютно никакви правомощия", заяви Мая Илиева, председател на синдиката на българските медицински специалисти.

"Имаме регламентирана практика, но без финансиране. Абсолютно никакво отношение за това, че ние не сме почивали толкова време, че хората са преуморени, че няма кой да работи и абсолютно неглижиране от страна на институциите за злоупотребите и за нарушаване на правилата в системата", посочи Илиева.

Последно, сестрите протестираха шумно в началото на месец март тази година, точно преди обявяването на извънредното положение за коронавируса. Тогава 5 от тях се барикадираха в Партийния дом, за да бъдат чути исканията им.

Трите блокади в София остават

Общонационалният протест в неделя премина сравнително спокойно.

Остават трите протестни блокади в София - на Орлов мост, при Ректората на СУ и при площад "Независимост".

Снимки: БГНЕС

Рано тази сутрин блокадата на Орлов мост беше плътна от кофи за боклук, палет и пейки, по-късно отново бе направен коридор, свободен за линейки.

И на трите блокирани кръстовища почти не се забелязваше полицейско присъствие. Семейства с деца и спортуващи се възползваха от пешеходното пространство между Орлов мост и Софийския университет. Променени остават и маршрутите на част от градския транспорт.

"Походът на свободата" се отправи към Пловдив

Трети ден продължи и т. нар. "Поход на свободата" от Свиленград към София. Участниците в него ще извървят 330 километра пеша, като носят метална релса.

Крайната им цел е да се включат в антиправителствените протести на Орлов мост в София. В събота вечерта протестиращите лагеруваха край хасковското село Клокотница.

Щафетата в неделя бе предадена на Никола Николов, който трябваше да стигне от Клокотница до Пловдив.

Атанас Бюлбюлев и Огнян Христонев тръгнаха пеша от Свиленград преди два дни. Те носят желязна релса, която според тях е "символ на излъганите хора". "Дори вселенско народно събрание да бъде свикано, няма как да доведе до резултатите, които народът бленува", твърдят участниците в похода.

mediapool.bg