Кламер БГ - Новини: Демокрацията е била в упадък в световен мащаб и през 2021 г.

Демокрацията е била в упадък в световен мащаб и през 2021 г.

Свят

|
Четв, 10 Фев 2022г. 13:25ч.
Демокрацията е била в упадък в световен мащаб и през 2021 г.

Демокрацията е била в упадък в световен мащаб и през 2021 г.

Демокрацията е продължила да е в упадък през 2021 г. по данни от годишния Индекс на демокрацията на групата "Икономист", предаде ДПА.

Миналата година 45,7 процента от населението на света е живяло в страна с някаква форма на демократично управление - спад в сравнение с 49,4 процента през 2020 г., съобщи звеното за проучвания и анализи на "Икономист". Само 6,4 процента живеят в "пълна демокрация" - лек спад в сравнение с 6,8 процента през предходната година.

Междувременно повече от една трета от световното население - 37,1 процента - живее в диктатура, което е малко повече в сравнение с 2020 г. През последните години делът на авторитарните държави устойчиво се повишава.

Норвегия остава начело в класацията и проучването дава на скандинавската страна най-високите оценки в три от пет категории. Следва я Нова Зеландия, която подобрява позицията си от четвърто до второ място. В първата шестица са още Швеция, Финландия, Исландия и Дания.

България е на 53-то място от общо 167 страни с обща оценка 6,64 по десетобалната скала. През 2020 г. тя е заемала 52-ро място с обща оценка 6,71.

"Оценките на България, Унгария и Полша също леко спадат. България бележи спад в категорията функциониране на управлението през 2021 г., тъй като страната три пъти произведе парламентарни избори, за да преодолее политическата парализа, и беше управлявана предимно от назначени служебни правителства", се казва в проучването.

Унгария, чийто индекс на демокрацията устойчиво спада от началото на годишното публикуване на проучването през 2006 г., е приела нови конституционни поправки през декември 2020 г. по въпросите на брака и образованието за децата. Поправките са били приети без обществени консултации и докато в страната е действало извънредно положение.

През септември 2021 г. Полша е обявила извънредно положение за първи път от времето на комунизма, за да се справи със случаите на незаконно навлизане през границата от Беларус. Страната е създала забранена зона, в която да задържа мигрантите, ограничавайки достъпа на журналисти и хуманитарни организации до нея.

Проучването отправя критики към две големи европейски страни. Рейтингът на Испания е понижен до "несъвършена демокрация", тъй като оценката й за независимост на съдебната система е спаднала в следствие на политически спорове около назначенията на съдии.

Великобритания запазва рейтинга си на "пълна демокрация", но губи позиции в класацията заради няколко скандала, които са подкопали доверието в правителството, отбелязва докладът. Британският премиер Борис Джонсън от няколко седмици търпи критики заради скандала "партигейт".

Китай беше основен фокус на доклада, озаглавен "Предизвикателството Китай". Проучването отбеляза, че, противно на очакванията на западни анализатори Китай не е станал по-демократичен с увеличаване на благосъстоянието си. Напротив, той е станал "по-малко свободен" и докладът го класифицира като "авторитарен режим".

Правозащитници твърдят, че в страната все повече се засилват следенето, репресиите срещу критиците на правителството, дисидентите и малцинствата като мюсюлманското уйгурско население.

mediapool.bg