Кламер БГ - Новини: "Демократична България" търси евросъюзници срещу АЕЦ "Белене"

"Демократична България" търси евросъюзници срещу АЕЦ "Белене"

България

|
Пет, 15 Юни 2018г. 18:09ч.
"Демократична България" търси евросъюзници срещу АЕЦ "Белене"

Новият десен алианс "Демократична България пренася битката си срещу възраждането на проекта за строеж на АЕЦ "Белене" в европейските институции и вече е проведена среща по въпроса с еврокомисаря по енергетиката Мигел Алиас Каньете, а други срещи се планират с евродетутати. Това съобщиха на пресконференция в петък представители на "Демократична България".

"Пренасяме битката и в европейските институции. Смятаме, че там имаме много силни съюзници, заедно с които ще успеем да спрем проекта АЕЦ Белене. Този проект е финансово опасен за България, екологично опасен за България, сеизмично опасен за България”, заяви Мартин Димитров. Формацията му ще настоява пред Европарламента и Еврокомисията всичко по отношение на АЕЦ "Белене" да започне отначало и да се изработи нова оценка за въздействието на проекта върху околната среда, нова социално икономическа оценка, съобразяване с последните европейски директиви след случая с Фукушима за сеизмичните рискове.

Дори и проядрените среди у нас, които чакат с нетърпение възобновяването на проекта, признаха миналата седмица по време на годишната ядрена конференция край Варна, че при нов инвеститор се налага повторно провеждане на всички процедури по разрешенията на проекта и екооценката.

Според Мартин Димитров обаче АЕЦ "Белене" не може и не отговаря на всички тези изисквания. "Европейските институции бързо ще разберат, че сеизмичния риск е не само за българските граждани, но и за всички европейци”, посочи той и изрази увереност, че партньорството с европейските институции ще доведе до спиране на ядрения проект, така както стана с проекта за газопровода "Южен поток".

"Каквито и договорки да са направили от българската власт с Москва, те не важат за европейските институции и точно там е мястото тези уговорки и сделки да бъдат развалени и спрени”, заяви Мартин Димитров.

Евродепутатът Светослав Малинов също смята, че досега не е използвана възможността, предлагана от европейските институции, за спиране на този проект. Той информира, че вече се е срещнал с еврокомисар Каньете, за да го уведоми за опасенията на "Демократична България" около евентуалната атомна централа.

Малинов също смята, че ЕК ще следи много внимателно всичко свързано с този проект и ще изисква от българското правителство да изпълнява всички критерии – безопасност, ефективност, всичко според много по-строгите ( след Фукушима )

изисквания на ЕС.

"Ще бъде задвижена декларация срещу АЕЦ Белене с оглед на сеизмичната опасност. Всички евродепутати ще се запознаят подробно за наличието на такава. Подобна декларация има по отношение на турската АЕЦ "Аккую”, каза още евродепутатът.

Той допълни, че ще проведе срещи с румънските си колеги от ЕП и ще поиска тяхната реакция. Специално ще разговаря и с комисар

Корина Крецу, тъй като регионалното развитие също има пряко отношение към Белене. Планът предвижда още привличането на парламентарната група на "Зелените" в Брюксел срещу ядрения проект.

Дясната формация обеща също така да организира специална конференция в рамките на Европарламента, на която ще бъдат изнесени всички факти и данни относно рестарта на АЕЦ "Белене".

"Възобновяването на АЕЦ "Белене" е грешка на толкова много нива, което прави спирането му приоритет номер едно", заяви на пресконференцията Владислав Панев, съпредседател на "Зелените". Той изрази убедеността си, че АЕЦ "Белене" е беда не само от екологична, икономическа, финансова, но и от геополитическа гледна точка. Вредата ще бъде и върху всички останали отрасли на икономиката, еверен е Панев.

Съпредседателят на "Зелените" съобщи за състояли се вече разговори със земеделски производители, които са обявили преместването на бизнеса си от Северна България, тъй като заради идеята за рестарта на АЕЦ "Белене" вече били започнали да падат цените на земята в региона.

Панев посочи и опасността при възраждането на проекта да се вкара държавата в спиралата на покачване на дълга на страната, който през последните години намалява.

Мартин Димитров допълни, че АЕЦ "Беилене" не само няма да разкрие обещаваните работни места в региона, но и би застрашила реално повече от 100-150 000 работни места.

mediapool.bg