Кламер БГ - Новини: "Демократична България" пак иска референдум срещу инсталацията за парно от боклук

"Демократична България" пак иска референдум срещу инсталацията за парно от боклук

България

|
Четв, 23 Ян 2020г. 15:12ч.
"Демократична България" пак иска референдум срещу инсталацията за парно от боклук

Общинските съветници от "Демократична България" за пореден път ще опитат да предизвикат местен референдум за изграждането на инсталация за производство на ток и парно от гориво от отпадъци в София.

Те търсят 13-и общинар, който да се подпише под предложението им за организиране на допитване. Въпросът с референдума може да влезе за обсъждане в общинския съвет, ако е подкрепен от една пета от общинарите или 13 души. Групата на "Демократична България" се състои от 12 човека и всички те вече са подписали искането за обсъждане на въпроса.

"Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за производство на енергия чрез изгаряне на RDF гориво, отделящо фини прахови частици?", е въпросът, на които съветниците искат столичани да отговорят с "да" или "не".

Това ще е третият опит за организирането на допитване по въпроса. Първите две бяха отхвърлени от общинския съвет. Последният неуспешен опит е от 2018 г., когато 15 общинари от БСП, ДСБ и "Политическа група 5" вкараха въпроса за обсъждане в съвета.

От "Демократична България" отдавна се обявяват срещу проекта за изграждането на когенерация, работеща с гориво от отпадъци, на площадката на ТЕЦ "София", собственост на "Топлофикация - София". Мотивите им са, че инсталацията ще доведе до допълнително замърсяване на въздуха с фини прахови частици не само от изгарянето на т. нар. RDF, но и от превозването му с камиони от завода за боклука край село Яна до ТЕЦ "София".

"Построяването на крематориум за боклук на 2 км от идеалния център на града, ще увеличи замърсяването на въздуха – не само с изгарянето на самия боклук, но и с придвижването на тежкотоварните камиони, които ежедневно ще превозват през целия град боклука и получените в резултат на горенето шлака и токсична котлена пепел", заявиха от "Демократична България".

Според тях проектът е в противоречие с актуалното законодателство на Европейския съюз за кръговата икономика, тъй като горенето на отпадъците ще е за сметка на рециклирането на боклуци.

Финансовите и технически параметри на проекта пък били нереалистични и тенденциозно пазени в тайна от администрацията на Столичната община. От "Демократична България" сезирали Европейската инвестиционна банка, която отпуска заем за изграждането на инсталацията, за лошото финансово състояние на "Топлофикация" и неяснотите около проекта.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви мотивите на "Демократична България" за спекулация и манипулация. Добави, че проектът е европейски - на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, а "не на Фандъкова или на Столичната община".

Общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев пък заяви, че предварителните проучвания показват, че след пускането на инсталацията емисиите на фини прахови частици, изпускани от всички мощности на "Топлофикация – София", реално ще намалеят. Причината е, че новата когенерация ще замести съществуващи мощности на парното.

Според председателя на групата на ГЕРБ Малина Едрева пък провеждането на такъв референдум означава, че гражданите трябва да се произнасят по въпрос, по който е добре да говорят единствено експертите, тъй като е много сложен.

В момента Столичната община плаща за оползотворяването на RDF горивото, което произвежда заводът за боклука. Договори за това има с две от централите, свързани с Христо Ковачки - ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен", както и с циментовия завод "Холсим". Това ще продължава до евентуалното изграждане на инсталацията на "Топлофикация София".

Проектът трябва да бъде финансиран и от еврофондовете, но преди това трябва да бъде официално одобрен от Европейската комисия. До момента информация за това няма.

От Столичната община повече от месец не отговорят на Mediapool на какъв етап е този проект, кога и кой ще обяви обществената поръчка за изграждането на инсталацията, която трябва да е факт до края на 2023 г. Кметът Йорданка Фандъкова каза, че Европейската инвестиционна банка в момента търси консултант за подготовка на заданието за обществената поръчка за изграждането на когенерацията. Тя трябвало да стартира през тази година. Цялата сума за проекта за когенерацията е около 370 млн. лева.

mediapool.bg