Кламер БГ - Новини: "Демократична България" няма да се коалира с ГЕРБ, ДПС и БСП

"Демократична България" няма да се коалира с ГЕРБ, ДПС и БСП

България

|
Ср, 20 Ян 2021г. 13:18ч.
"Демократична България" няма да се коалира с ГЕРБ, ДПС и БСП

В коалиционното споразумение на "Демократична България" ще има много ясни червени линии – обединението ще се яви самостоятелно на избори и няма да влиза в коалиции с ГЕРБ, ДПС и БСП". Това каза в сряда съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред бТВ.

В края на миналата седмица другият съпредседател на коалицията Атанас Атанасов коментира, че са възможни преговори с БСП, ако лявата формация подкрепи програмата на "Демократична България".

Христо Иванов обясни, че за приоритети, свързани с демокрацията и върховенството на закона, "Демократична България" ще работи за постигане на широки мнозинства.

"Длъжни сме да дадем не просто констатации колко е трудно и каква е корупцията, трябва да дадем път, за да могат българските граждани да се надяват, че България може да се освободи от епохата "Борисов", епохата на омертата и корупцията. В името на това ние ще се обърнем към всеки народен представител", каза Иванов.

В края на миналата седмица той обвърза назначаването на Виолета Сечкова за почетен консул на Южна Корея в България с мистериозната българска "Мата Хари", за която премиерът Бойко Борисов обяснява, че е снимала в дома му, оставяйки пари и злато в чекмеджето му. От думите на Борисов може да се предположи, че той знае коя е тази жена, но при обясненията си пред прокуратурата, той не е разкрил нищо. Сечкова е жена на близкия до премиера Александър Сталийски.

Сечкова отговори на предположенията с отворено писмо съпругата на Христо Иванов – Йорданка Иванова, в което заявява, че е потъпкано името на семейството ѝ и в частност нейното – като съпруга и майка.

"Съжалявам, ако съм създал дискомфорт за някого. В чисто човешки план това не е нещо, което за мен е приятно. Но от друга страна, когато човек е публична личност, когато човек е част от тази властова конфигурация, от този двор около Борисов, трябва да си дава сметка, че легитимни въпроси, които няма как да не касаят и личния му живот, не може да не се задават. В човешки план разбирам дискомфорта, но в политически план тези въпроси трябва да бъдат задавани, докато институциите не започнат да си вършат работата. Не е въпросът дали аз знам коя е "Мата Хари". Въпросът е институциите в България, прокуратурата, да установи коя е "Мата Хари" и да я разпита. И Борисов да отговори на този въпрос", заяви Иванов.

Той допълни, че темата не е за съпругата му и Сечкова, а за това как се управлява България. Иванов напомни, че прокуратура не е установила коя е Мата Хари, при положение, че премиерът разказва за нея в медийни изявления.

"Става дума за кръга около Борисов, който е част от неформалната консумация на власт. Там не се дават отговори. Тези хора са избрали да бъдат част от омертата. Задачата ми не е ние да произвеждаме доказателства, а доказателства да бъдат събрани от прокуратурата, което тя демонстративно не прави", обясни съпредседателят на "Демократична България".

mediapool.bg