Кламер БГ - Новини: "Демократична България" иска оставката на служебния енергиен министър

"Демократична България" иска оставката на служебния енергиен министър

България

|
Пет, 09 Септ 2022г. 18:06ч.
"Демократична България" иска оставката на служебния енергиен министър

От "Демократична България" (ДБ) искат незабавната оставка на служебния министър на енергетиката Росен Христов. Поводът е "пълният провал в управлението на газовата криза, опитът България отново да се постави в зависимост от "Газпром" и режима на Путин, чрез подновяване на преговорите и отказа на вече договорените 6 танкера с втечнен газ".

От ДБ цитират и думите на Христов в интервю, публикувано в "Капитал", че "има политическо решение в Русия "Газпром" да не работи с нас".

"Демократична България" винаги е твърдяла, че неизпълнението от страна на "Газпром" на

договора за доставка на газ за България е политически мотивирано. Непрекъснато изтъкваме

факта, че "Газпром" е геополитическо оръжие на Путин, с което се опитва да шантажира Европа заради позицията й за войната в Украйна", посочват от обединението.

Според ДБ поведението на служебното правителство и в частност на енергийния министър е унижение за България: "То противоречи на националния интерес и още веднъж показва зависимостите на служебния кабинет от Русия. Резултатът от опитите да бъде върнат "Газпром" в списъка с доставчици на газ ще върне България в орбитата на Путин и неговата зона на влияние в момент, в който страната ни трябва да бъде още по-силен и категоричен защитник на евроатлантическите ценности".

Формацията настоява правителството спешно да изработи план за компенсиране на домакинствата и бизнеса, като се таргетират според степента на претърпени преки вреди за бизнеса и ясен критерий за енергийна бедност за домакинствата.

ДБ се иска още служебният кабинет да се фокусира върху спешно завършване на газовата връзка с Гърция. "Правителството е длъжно в името на българските граждани да предприеме действия по реална диверсификация на газовите доставки и подсигуряване на наближаващия отоплителен сезон", се посочва в позиция на формацията.

mediapool.bg