Кламер БГ - Новини: "Демократична България" иска незабавно отстраняване на Стоян Мавродиев

"Демократична България" иска незабавно отстраняване на Стоян Мавродиев

България

|
Четв, 04 Юли 2019г. 14:51ч.
"Демократична България" иска незабавно отстраняване на Стоян Мавродиев

"Демократична България" настоява за незабавното отстраняване от поста на изпълнителния директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев. Причината е "превръщането на банката в придатък на олигархичната хранителна верига Борисов – Доган – Пеевски – Цацаров", посочва политическата формация.

Повод за острата реакция е сигнал в. "Капитал" от последните дни за финансирането със 150 млн. лева от ББР на новосъздадена фирма без история, контролирана от "човека на Доган" Румен Гайтански – Вълка.

"Припомняме, че ББР беше създадена като Насърчителна банка с идеята да кредитира малкия и среден бизнес. Но под ръководството на г-н Мавродиев тя не се занимава единствено с отпускане на множество малки кредити на малки предприятия със затруднен достъп до традиционно банково финансиране, а с огромни за българските мащаби финансирания на компании, контролирани от съмнителни олигарси", посочва "Демократична България".

Формацията припомня, че още при назначаването на Мавродиев през ноември 2017 г. са прогнозирали, че ББР ще финансира високопоставени политици и едри бизнесмени по неясни критерии и под едноличното ръководство на Мавродиев. "Тогава призовахме правителството да оттегли кандидатурата му, а управителният съвет на БНБ да не я одобри. Призовахме и банката наистина да работи за българските предприемачи, като отпуска кредити до 1 млн. лева, като стриктно спазва забраната за финансиране на политици и близки до тях. Управляващата върхушка игнорира нашия призив и предупреждение и за пореден път разхлаби законовите изисквания за квалификация и назначи некомпетентен, но послушен човек", коментират от "Демократична България".

Въпреки че ББР отказва дори на Народното събрание да дава справки за отпуснатите от нея едри кредити, "Демократична България" припомня някои от публично известните скандални сделки на държавната банка. "При Мавродиев ББР раздаде кредити за стотици милиони за: сделката за "Юнион Ивкони", което беше продадено от близка до "Еврохолд" (сега кандидати за ЧЕЗ) компания, и бившия депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов; "Инса ойл" – дружество на Георги Самуилов, който приватизира Общинска банка; "Слънчев ден", доскоро собственост на Георги Гергов, а сега на фирми на близкия до Делян Пеевски Ангел Палийски", припомнят от "Демократична България".

"Моделът "Мавродиев" трябва да бъде преустановен час по-скоро. Наблюдаваме процес, при който всички институции, не само ББР, работят в услуга на властта и присъдружната й олигархия. И то за сметка на данъкоплатците и през трупането на загуби – за сметка на бъдещето на България", посочват демократите.

Те смятат, че съществуването на банката за развитие в този й вид е напълно безсмислено. "Особено доколкото в ерата на банковата свръхликвидност, на фондовете за рисков капитал, на криптовалутите, на бизнес ангелите, достъпът до финансиране за бизнесите с потенциал не е толкова ограничен", допълват от формацията.

"Демократична България" настоява също за силен обществен контрол върху насърчителната банка. Необходими са публични конкурси за ръководните позиции в банката, а също и листване на миноритарен дял от нея на фондовата борса. "В противен случай сделките на тъмно, към които е ориентирано сегашното ръководство, провалят замисъла от съществуването на банката. Става въпрос за управлението на 3 млрд. лева обществен ресурс", допълват от политическата формация.

mediapool.bg