Кламер БГ - Новини: Демократи в Конгреса призоваха енергийният министър по разследването за импийчмънт

Демократи в Конгреса призоваха енергийният министър по разследването за импийчмънт

Свят

|
Пет, 11 Окт 2019г. 14:15ч.
Демократи в Конгреса призоваха енергийният министър по разследването за импийчмънт

Демократи в Камарата на представителите на американския Конгрес изпратиха призовка на енергийния министър Рик Пери във връзка с разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Комисиите по разузнаване, външни работи и надзор към камарата изпратиха призовка на Пери с искане да предостави документи, свързани с украинска държавна енергийна компания и ролята му в телефонен разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски през юли. Комисиите му определиха краен срок 18 октомври.

Тръмп казва, че Пери е подготвил разговора със Зеленски, в който американският президент оказал натиск върху Украйна да разследва неговия съперник от Демократическата партия Джо Байдън и сина му Хънтър, работил за украинска газова компания.

Говорителка на министъра заяви, че Пери е искал Тръмп да говори за енергийни въпроси със Зеленски като част от усилията на САЩ за засилване на енергийните връзки на Запада с Източна Европа.

Тази седмица беше съобщено, че бизнесмени и дарители на републиканците са се хвалели с връзките си с Тръмп и личния му адвокат Руди Джулиани, опитвайки се да сменят ръководството на украинската газова компания "Нафтогаз" през пролетта на 2019 г.

Техният план се сблъскал с трудности след избирането на Зеленски за президент, но Пери предприел усилия за поставяне на по-приятелски настроен управленски екип начело на "Нафтогаз". Пери присъствал на встъпването в длъжност на Зеленски през май като висш представител на американското правителство и имал лична среща с него. Той отрича да е направил нещо нередно.

"Напоследък съобщения в общественото пространство повдигнаха въпроси за евентуална роля, която Вие може да сте играл в предаването или подсилването на твърдото послание на президента към украинския президент", написаха председателите на трите комисии.

"Тези съобщения също така повдигнаха съществени въпроси за Вашите опити да окажете натиск върху украински служители с цел да бъде променена ръководната структура на украинска държавна енергийна компания, за да бъдат облагодетелствани хора, участващи в усилията на Руди Джулиани да накара украински служители да се намесят в нашите избори през 2020 г.", заявиха председателите, които са от Демократическата партия.

mediapool.bg