Кламер БГ - Новини: Демерджиев: Как да се борим с каналджиите като ги осъждат по споразумение

Демерджиев: Как да се борим с каналджиите като ги осъждат по споразумение

България

|
Пон, 20 Фев 2023г. 16:26ч.
Демерджиев: Как да се борим с каналджиите като ги осъждат по споразумение

Снимка: БГНЕС

Един от основните участници в канала, по който са прекарани загиналите край София афганистанци, е осъждан два пъти. Наказан е с пет месеца. Месец след изтичането им е извършено престъплението, за което е обвиняем сега. Това заяви в понеделник вътрешният министър Иван Демерджиев. Той отхвърли обвиненията, че полицията не си е свършила работата и попита какво са направили другите институции, за да предотвратят този инцидент.

Миналия петък край софийското село Локорско бяха открити телата на 18 починали от задушаване млади мъже. Те са били превозвани в тайник в камион от Бургаско към сръбската граница. Групата от общо 52 души е влязла у нас дни по-рано. За случая бяха арестувани 7 души като последният бе задържан в Гърция.

Заловили сме го няколко пъти

Демерджиев разкритикува прокуратурата, че на два пъти са били сключени споразумения със сочения за организатор на канала. Те са били одобрени от съда и той се е отървал с пет месеца. Всъщност тази възможност се позволява от закона и делата за каналдждийство и незаконно преминаване на границата масово завършват по този начин.

"Той ги е излежал тези пет месеца и месец по-късно извършва това престъпление. Е, как да се борим с тези хора?! Заловили сме го няколко пъти, предали сме го на правосъдието. Защо се пита полицията, а не се питат другите отговорни институции какво направиха те, за да предотвратят този случай", каза силовият министър.

Демерджиев припомни, че преди месеци е внесъл в парламента поправки с цел да се увеличат наказанията за каналджийство. И разкритикува партиите, че не са ги подкрепили. Текстовете бяха внесени след поредния инцидент с полицаи преди няколко месеца. Тогава бус, натоварен с нелегални мигранти, блъсна полицейски микробус на входа на София. Служителят в него пострада тежко, а малко след това почина от нараняванията си. Тогава главният секертар на МВР Петър Тодоров подаде оставка, но тя не бе приета от президента.

На фона на тежкия инцидент от преди дни Демерджиев заяви, че никога границата не е била пазена толкова добре в условията на подобен мигрантски натиск. Той заяви, че полицията се справяла много добре със залавянето на нелеглани вътре в страната и разкритикува предишните управляващи, че не са се погрижили нито за пътищата около граничната ограда, нито за обезпечаване на съоръжението с техника.

Безпрецедентна подкрепа

България получава безпрецедентна подкрепа за борбата с нелегалната миграция от Европейската комисия (ЕК), каза още Демерджиев. По думите му това включва и финансова подкрепа. Той допълни, че тази седмица се очакват разговори и за техническа подкрепа, която също щяла да е безпрецедентна.

За какво точно става дума, от думите на министъра не се разбра. На няколко пъти в последните седмици ЕК излезе с позиция, че не може да финансира построяването на огради по границите на страните-членки. След това председателят на комисията Урсула фон дер Лайен посочи, че може да подкрепи българските власти с дронове, радари и персонал от европейската гранична агенция Фронтекс.

mediapool.bg