Кламер БГ - Новини: Демерджиев: Аз не бих арестувал Борисов по този начин

Демерджиев: Аз не бих арестувал Борисов по този начин

България

|
Вт, 09 Авг 2022г. 12:12ч.
Демерджиев: Аз не бих арестувал Борисов по този начин

Иван Демерджиев, Снимка: БГНЕС

"Не очаквайте от мен за извършвам незаконни арести. Нямам идея фикс да арестувам никого и МВР няма да провежда акции, които целят нещо друго освен изпълнение на функциите".

Така новият вътрешен министър Иван Демерджиев отговори на въпрос дали арестът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е бил гаф. Задържането му бе извършено по времето, когато силовото ведомство се ръководеше от Бойко Рашков. Заедно с него бяха задържани пиарката му Севделина Арнаудова и някогашният финансов министър Владислав Горанов. Впоследствие съдът обяви арестите за незаконни, но само на първа инстанция.

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани в рамките на разследване за изнудване. То е по жалба на хазартния бизнесмен Васил Божков. След ареста прокуратурата обяви, че действията на МВР са незаконни, защото трябвало делото да се води от следовател и започна нови разпити. След това повече информация не е съобщавана.

Демерджиев коментира още пред Нова телевизия, че МВР следи внимателно всички, за които има данни, че участват в престъпни схеми. Нямало обаче да се пристъпва към арести, без да има достатъчно доказателства срещу тях.

"Аз не бих арестувал Борисов в тази ситуация, ако трябва кратко да отговоря", обобщи той.

Няма да воюваме

МВР няма да води война с институцията прокуратура, каза още Демерджиев. Вместо това ще се следи внимателно как държавното обвинение работи по разследвания на полицията. Ако има забавяния, това ще бъде обявено публично. Данни за такива производства се събират в момента и ще бъдат изпратени на правосъдния министър Крум Зарков. Той е обещал да ги прегледа и ако се установи забавяне, да се търси отговорност от прокурорите чрез Висшия съдебен съвет.

"Институциите МВР и прокуратурата не могат да воюват помежду си, защото резултатът от тази война се отразява на бългаските граждани. Ние ще работим с институцията и всеки прокурор, който иска и може да изпълнява функциите си", каза Демерджиев.

Тезата, че цената се плаща от гражданите се повтаря от главния прокурор Иван Гешев. Откакто ГЕРБ не са на власт той постоянно се оплаква от атаки от изпълнителната власт. Публично известно е, че шефът на държавното обвинение и Демерджиев не са в добри отношения.

"Аз нямам личен конфликт с Иван Гешев, аз имам принципно несъгласие, че той е човек, подходящ да ръководи прокуратурата и нищо не се е променило в тази насока", каза вътрешният министър.

Избори и СРС-та

МВР ще впрегне сериозен ресурс срещу купуването на гласове на изборите през октомври, обеща Демерджиев. За целта вероятно ще бъде увеличено изпозлването на СРС-та.

Откакто пое поста, новият министър казва, че този път полицията ще се опита да стигне до организаторите на схемите за купуване. Предшественикът му Рашков твърдеше, че най-често търговия с вот имало в полза на ГЕРБ и ДПС. При предишните избори имаше множество акции и проверки на МВР. След като делата стигнаха в прокуратурата, за тях спря да се говори.

Клевета

Бившият премиер Бойко Борисов е бил осъден за клевета от Елена Фичерова, която бе шеф на кабинета на Рашков, съобщи EURactive. Тя напусна МВР след като се разбра, че е била сред учредителите на партията на Васил Божков "Българско лято" и кандидат за депутат.

Тогава бившият премиер коментира, че тя е била назачена само за да вземе каквато информация ѝ трябва от службите и да я предаде на "този, който я е изпратил там". Той не спомена името ѝ, но посочи длъжността ѝ.

В исковата си молба Фичерова настоява за 10 хил. лв. обезщетение. На първа инстанция съдът ѝ е отредил 5 хил. лв. Решението не е окончателно.

mediapool.bg