Кламер БГ - Новини: Делян Добрев определи предложения от ГЕРБ мораториум като "много глупав"

Делян Добрев определи предложения от ГЕРБ мораториум като "много глупав"

България

|
Вт, 04 Ян 2022г. 13:07ч.
Делян Добрев определи предложения от ГЕРБ мораториум като "много глупав"

Делян Добрев определи предложения от ГЕРБ мораториум като

Решението за налагане на мораториум върху цените на тока, парното и водата е "много глупаво". Това каза пред Нова тв депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по повод мораториума, който беше предложен именно от партията на бившия премиер Бойко Борисов.

Добрев обясни, че не знаел как от партията му са го предложили, затова и не гласувал.

"Два пъти преди на нас ни е предлаган такъв мораториум и ние сме го отхвърляли, защото това не е пазарно решение. Те не го взеха случайно това решение. Дадоха тогава половин час почивка на Народното събрание, събраха се управляващите, мислиха, говориха с премиер и вицепремиер. След това влязоха в зала и казаха, че това е най-хубавото предложение, което са чували. Според мен е много глупаво решение", уточни той.

На въпрос дали е казал на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, че мораториумът е глупав, отговори: "Ами, то призиви за мораториум се чуваха от управляващата коалиция предишните дни. В този смисъл тя е направила това, което искат управляващите".

Добрев отново повтори тезата на ГЕРБ за атака срещу "Булгаргаз" заради изтеклия договор за азерския газ. Някой иска да вземе милиардите оборот на "Булгаргаз" месец, след като беше сформирано правителство, каза той по повод изтеклия договор за азерски газ.

"Моята хипотеза е, че новото правителство - премиер, вицепремиер, министър на енергетиката вероятно са извикали изпълнителния директор на "Булгаргаз" и са поискали договора. Те са управляващи - имат право. Осем години този договор не изтече - виждате, само седмици, след като беше сформирано правителство - договорът се появи в медиите", коментира още депутатът.

Той обясни, че след като започнат заседанията на комисията по енергетика в парламента ще попитат дали има писмо от азерска страна, което твърди, че изтичането на клаузите от договора нарушава интересите на азерската страна.

"Тоест, има реална опасност "Булгаргаз" да загуби договора си. Ако "Булгаргаз" загуби договора си, ще го вземат онези, които искат да вземат милиардите. "Булгаргаз" се атакува в последния един месец точно с цел да загуби водещото си място в България и да може някой друг да вземе търговията с газ", добави Добрев.

Депутатът уточни, че от ГЕРБ имат информация за съществуването на такова писмо, което обаче не са виждали. "Имаме информация от азерска страна, че те са изключително разочаровани и са притеснени. Това, което знам, е че в това писмо се иска българската държава да предприеме всички действия, за да накаже виновните. Този въпрос е много съществен", заяви той.

По думите му е рано за вот на недоверие към кабинета, защото правителството имало нужда да се ориентира. "Ние не искаме да саботираме работата му. В същото време няма да мълчим, когато виждаме, че те не вземат правилните решения", категоричен е депутатът от ГЕРБ.

Съпредседателят на участващата във властта "Демократична България" Атанас Атанасов пък заяви, че именно предишните управляващи са заложили мини в сектор "Енергетика".

Според него премиерът трябва да обърне внимание какво се случва в държавните дружества в енергийния сектор. "Какво се случва в "Булгаргаз" и Енергийния холдинг. Там бяха заложени мини от предишните управляващи. Те трябва да бъдат прегледани внимателно и тези мини да бъдат разчистени", заяви Атанасов. "

Трябва да питате Борисов за 12 години къде е неговата диверсификация. Как успя за 1 година да прекара тръбата от Русия за Сърбия, а за 12 години не успя да направи връзката Комотини-Стара Загора", попита още Атанасов.

По думите му липсата на диверсификация и обслужването на руския енергиен интерес в България са довели до сегашното положение. "Основната причина за повишаване на цените в България е затягането на конфликта в Украйна и Путин използва енергийните си лостове за натиск върху европейската общност", заяви Атанасов.

Според Атанасов е абсурд председателят на КЕВР Иван Иванов да участва в саботаж.

"Той е изключително почтен човек. Много висок експерт е. Тази независимост на КЕВР е и резултат от фигурата на Иван Иванов. Може би министър-председателят не го познава и е подведен", заяви Атанасов.

mediapool.bg