Кламер БГ - Новини: Делото за "царските" имоти в Страсбург е замразено

Делото за "царските" имоти в Страсбург е замразено

България

|
Съб, 28 Септ 2019г. 12:49ч.
Делото за "царските" имоти в Страсбург е замразено

Делото за т.нар. "царски" имоти е замразено в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това съобщава бившият български цар и премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за унгарското списание "Múlt-kor" (Минало време). Той иска спора с държавата да бъде решен чрез диалог по мирен път.

Причината за замразяване на делото е решението на Конституционният съд (КС) да допусне за разглеждане по същество на искането за тълкуване свързано с "царските" имоти, става ясно от обясненията на Сакскобургготски.

От тълкувателното решение на КС трябва да стане ясно какви са правните последици от предишно решение на КС, с което се обявява за противоконституционен закона за отнемане на имотите на царската фамилия през 1947 г.

Очакванията са това да развърже изхода от делата за "Царска Бистрица", "Врана" и 16 500 дка гори в Рила, които държавата води срещу Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. В момента те също изчакват решението на Конституционния съд по случая.

Досега държавата печели всички дела срещу Сакскобургготски. Според различни съдебни състави т.нар. "царски" имоти винаги са били държавна собственост. Съдиите смятат, че решението на КС за отмяна на еднократно действалия Закон за конфискация на имотите на бившите царе и техните наследници от 1947 г. сама по себе си не може да е основание за реституция. С окончателни съдебни решения вече приключиха делата за двореца "Кричим" и "Ситняково", хижата "Саръгьол" и бившето стопанство край Врана.

В интервюто за унгарското издание Симеон Сакскобургготски казва, че се е обърнал към съда в Страсбург, защото е европейски гражданин, а в "Европа уважават частната собственост".

"Всичко това за мен е много болезнено, хората, които ме познават, знаят, че целия си живот съм посветил на българите", казва Сакскобругготски.

"Българското правителство напоследък реши да попита отново Конституционния съд дали всичко онова, което е поставено под мораториум, представлява наша законна собственост. Страсбург, като последна инстанция, преди два-три месеца заяви, че докато България не изясни проблема в рамките на собствените си граници няма да прави нищо, затова замразява процедурата. Не понасям конфликтите, искам да уредя нещата си по мирен път. И което е най-важно: вярвам в силата на диалога. Затова заявих, че можем да се разберем и по извънсъдебен път, ако възникнат спорни обстоятелства", заявява още в интервюто бившият цар и премиер.

На въпрос дали след пет години ще посреща гостите си във "Врана" като наемател или като собственик, Сакскобургготски отговаря така:

"Живея в страна - членка на Европейския съюз. В страните на съюза уважават правото на частна собственост и правовата държава и затова моето европейско аз силно се надява. Освен това, по-голямата част от двореца "Врана" аз не съм я наследил, там планираме скоро да открием музей на Третото българско царство, който да показва историята от освобождението от турското владичество до прогонването ми. България от епохата след Втората световна война въобще не прилича на днешната България. Като цяло не беше добре организирана, не беше нито европейска, нито християнска, нивото на интелигентност също се отличаваше от сегашното. Тази епоха приключи, време е за промяна."

Той казва още, че "владетелят служи до смъртта си". "И въпреки че съм обикновен гражданин, с гражданско име, докато умът и здравето ми позволяват, ще продължавам да работя за силна и европейска България", казва Сакскобургготски.

mediapool.bg