Кламер БГ - Новини: Делото за спирането на "Златен век" започва отначало

Делото за спирането на "Златен век" започва отначало

България

|
Вт, 30 Юни 2020г. 19:00ч.
Делото за спирането на "Златен век" започва отначало

Делото за спирането на строежа на сградата "Златен век" на компанията "Артекс" на практика ще започне отначало. Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Административния съд – София град, с което беше отменена заповедта за спирането на строежа, и върна спора отново на долната инстанция. Основният казус около небостъргача - валидно ли е или не разрешението му за строеж, обаче няма да се обсъжда от съда по това дело.

Изграждането на "Златен век" беше спряно през март миналата година след разразяването на скандала "Апартаментгейт", в който беше замесен и инвеститорът и строител на високата сграда в столичния кв. "Лозенец" – компанията "Артекс". Дирекцията за национален строителен контрол първо обяви, че ще спре частично проекта заради разминаване между първоначалните планове и изпълнението. След намесата на премиера Бойко Борисов "Златен век" беше замразен изцяло.

От "Артекс" подадоха жалба срещу заповедта за спиране. На първата инстанция спечелиха делото, тъй като съдът реши, че няма достатъчно основания за замразяването на проекта. Административният съд – София – град дори се произнесе, че строителното разрешително за високата сграда не е изтекло. Обратното твърдят от години протестиращи срещу "Златен век" граждани. След избухването на "Апартаментгейт" подобна позиция заеха и институциите, за които преди това проблем с небостъргача нямаше.

В своето решение по казуса ВАС обаче смята, че първата инстанция е взела решение да отмени забраната за строителство, без да са събрани достатъчно доказателства. Нарушено правото на ДНСК за защита, тъй като не е дадена възможност на строителния контрол "да опровергае заключението на приетата съдебно - техническа експертиза, както и да ангажира доказателства за установяване на фактическите основания за издаване на административния акт".

"В случая допуснатите от административния съд съществени нарушения на съдопроизводствените правила са довели до необоснованост на съдебния акт и до постановяването му в противоречие с материалния закон. Заключението на съда за допуснати при издаване на заповедта съществени нарушения на административнопроизводствените правила е направено единствено въз основа на възражението на жалбоподателя ("Артекс" – бел. ред.)", депозирано пред ДНСК. А то, според върховните съдии, "съдържа твърдения, но не и доказателства", че констатираните отклонения от проекта за небостъргача са отстранени.

Според решението на ВАС при новото разглеждане на делото административният съд трябва да събере повече доказателства, за да се произнесе по казуса.

В него се казва още, че спорът за това дали разрешението за строеж на "Златен век" е валидно или не, не е предмет на делото и въпросът не трябва да се обсъжда.

mediapool.bg