Кламер БГ - Новини: Делото за клевета срещу Елена Йончева заради "къщата в Барселона" е прекратено

Делото за клевета срещу Елена Йончева заради "къщата в Барселона" е прекратено

България

|
Пон, 12 Авг 2019г. 13:21ч.
Делото за клевета срещу Елена Йончева заради "къщата в Барселона" е прекратено

Софийският градски съд (СГС) е прекратил делото за клевета, заведено от бизнесмена Иван Саздов срещу евродепутата Елена Йончева. Искът бе на стойност 1 млн. лв. Саздов обаче не е внесъл изискуемата държавна такса от 4%, т.е. 40 хил. лв. Затова съдът е прекратил делото, а решението не е обжалвано и е влязло в сила.

Иван Саздов заведе дело срещу Елена Йончева заради нейни твърдения, че има участие в тайна схема за покупка на къща в Барселона в полза на премиера Бойко Борисов. Името на Саздов изскочи покрай твърденията, че Борисов е свързан с къща в испанския град, в която се твърди, че живее бившата манекенка от Сандански Борислава Йовчева, която отглежда там детето си.

Историята за къщата се появи във фейсбук групата "Да спрем разграбването на България" през миналото лято.

Впоследствие групата бе изтрита.

Йончева настояваше главният прокурор Сотир Цацаров да провери дали Борисов е свързан с къщата. Тя твърдеше, че БСП разполага с всички документи около случая и е готова да ги предостави на държавното обвинение.

Според Йончева парите за построяването на къщата са осигурени чрез сложна схема от фирми, в които се появяват близки до Борисов хора.

Иван Саздов управлява "Тенис-клуб Банкя" и бе сред основателите на инициативния комитет, издигнал Борисов за кмет на София преди почти 15 години.

Самият премиер отрича да има каквато и да е връзка с имота в Барселона. Според него къщата е собственост на бизнесмена Александър Чаушев. Той също твърди, че къщата е негова. Имотът е част от апортна вноска в барселонска фирма, в чието управление през 2013 г. е била Борислава Йовчева. Впоследствие на нейно място се появява баща й.

mediapool.bg