Кламер БГ - Новини: Делото за абортите фокусира внимането на публиката в САЩ

Делото за абортите фокусира внимането на публиката в САЩ

Свят

|
Ср, 04 Май 2022г. 12:55ч.
Делото за абортите фокусира внимането на публиката в САЩ

Делото за абортите фокусира внимането на публиката в САЩ

Легитимността на Върховния съд на САЩ е поставена под сериозно съмнение и институцията може никога да не възвърне статута си в очите на Америка, пише CNN в анализ за предстоящото решение на Върховния съд, което може да отнеме правото на аборт на американките.

В Politico в понеделник изтече проект на решение, което предвижда отмяна на универсалното право на жените в САЩ да решават този въпрос самостоятелно, което бе въведено с предходно решение на Върховния съд през 1973 година. Темата за абортите превзема бързо вниманието на американското общество и ще бъде решаваща на изборите за Конгреса през есента.

За главния съдия Джон Робъртс, чиято загриженост за репутацията на институцията се проявява в почти всяка негова писмена позиция или публична реч, развитието на събитията е катастрофа от най-висок порядък, коментира CNN.

Изглежда, че петимата най-консервативни членове на съда, включително тримата новоназначени oт бившия президент Доналд Тръмп, са готови да отменят половин век конституционно обосновани права за аборт. Освен това изглежда, че Politico, която публикува първия проект на становището по делото Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, е преодоляла дългогодишните протоколи на съда за секретност и сигурност.

Подобно нарушение е безпрецедентно. Tова се случва по съдебен казус, който може да ратърси американското общество, засягайки милиони жени и техните семейства. Този казус има потенциал да пренареди политическия пейзаж, което прави всичко това още по-стряскащо.

Казусът вероятно ще посее недоверие между съдиите и ще повлияе на преговорите по други висящи дела, които трябва да бъдат решени до края на юни. Очакват решения и споровете относно контрола върху оръжията, религиозните права и имиграционната политика на администрацията на Байдън. Главният съдия нарече това "предателство" и каза, че маршалът на съда ще го разследва.

"Това беше изключително грубо нарушаване на доверието, което е обида за Съда и общността на държавните служители, които работят тук", каза Робъртс в изявление. Почтеността на съда вече беше на нестабилна почва, като рейтингът му на обществено одобрение е в състояние на рекорден спад.

Консервативното супермнозинство в деветчленния му състав, липсата на прозрачност по отношение на потенциалните конфликти на интереси, подхранват идеите на Конгреса за промяна на съда. Те варират от официален етичен кодекс за съдиите до драматично разширяване на броя на местата, за да се компенсира крайнодясната доминация.

В рамките на самия съд последните заседания бяха белязани от посочване с пръст и обвинения сред съдиите. Либералите и консерваторите поставят под съмнение мотивите на своите опоненти в много от случаите.

Новият теч на информация може първоначално да накара съдиите да се сплотят, както често правят в лицето на външен враг или публичната критика. Но това би могло по-сериозно да подкопае доверието между деветимата, когато започнат вътрешните обвинения.

Консервативният тласък за ограничаване на правата за аборт

Правото на аборт в САЩ датира от 1973 г., когато Върховният съд със 7-2 гласа обяви, че конституционното право на личен живот, вкоренено в Четиринадесетата поправка, съдържа и правото на жената да прекрати своята бременност. Съдиите категорично потвърдиха това основно право през 1992 г., затвърждавайки принципа, че отделните американски щати не могат да създават пречки на американките да решават дали да правят или не аборт

Дори съдии, които критикуваха решението "Роу", твърдят, че е важно съдът да се придържа към този прецедент по институционални причини. Съвсем просто - американците са започнали да разчитат на него. Проучванията продължават да показват, че мнозинството от американците се противопоставят на обръщането на решението "Роу срещу Уейд", но настоящият съд се движи в обратна посока.

Доналд Тръмп, който води кампания срещу решението "Роу", успя да назначи последователно трима крайнодесни съдии. Първият през 2017 г., Нийл Горсуч, спечели място, тъй като републиканците в Сената блокираха всякакви действия по избора на тогавашния президент Барак Обама на съдия Мерик Гарланд.

Тръмп успя да прокара съдия Брет Кавано през 2018 г., а след това в края на 2020 г., след смъртта на либералната съдийка Рут Бадер Гинсбърг, той успя да вкара в съда и Ейми Кони Барет. Това се случи дни преди президентските избори през ноември. Техните назначения, заедно с консервативния ветеран съдия Кларънс Томас и Самюел Алито, предполагаха, че е неизбежно новият съд да ограничи правото на аборт.

В тази ситуация съдия Робъртс, който се противопоставяше на правото на аборт, започна да проявява все по-силна загриженост, че Върховният съд може да се залюлее твърде надясно. Поради това той започна да заема все по-често позиции на либералното крило в лицето на съдиите Стивън Брейер, Соня Сотомайор и Елена Каган.

Източници на CNN съобщават, че Робъртс се е противопоставил на пълното премахване на Роу и е гледал към възможен компромис, който ограничава абортите на 15 седмици, но оставя части от Роу непокътнати. Изтичането на информацията може да блокира възможността за постигане на компромис.

mediapool.bg