Кламер БГ - Новини: Делото КТБ: Умрях при последната си среща с Цветан Василев

Делото КТБ: Умрях при последната си среща с Цветан Василев

България

|
Ср, 10 Юли 2019г. 16:15ч.
Делото КТБ: Умрях при последната си среща с Цветан Василев

Отказът на банкера Цветан Василев да се върне в България и да поеме отговорност за фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) е бил толкова неочакван за главния счетоводител на фирмата му Бисер Лазов, че довел до истински катарзис в мисленето и действията му. Това разказа самият Лазов, който е основен свидетел на прокуратурата в поредната порция показания пред спецсъда. Той сравни епизода почти със смърт.

"Малко е да кажа, че се чувствах предаден, аз в онзи момент умрях, жив съм сега, защото някой или нещо ме е върнало. Усетих времето да спира, усетих хладина и отрезвяване, светът започваше да изглежда по различен начин, чувствах се безкрайно сам", сподели Лазов пред съда. Той допълни, че в онзи момент изчезнали цялото му уважение и доверие към банкера, чийто служител бил в продължение на 19 години.

Опити за спасяване

В дните около затварянето на банката на 20 юни 2014 г. и поставянето й под специален надзор служителите й многократно са се опитвали да "оправят" липсата от 206 млн. лв. от главната каса. Първоначално зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева предложила това да стане със счетоводна операция - намаляване на наличността в касата и увеличаване на задълженията към банката на дружеството на Василев - "Бромак". Самият банкер обаче не одобрил тактиката и казал, че не е достатъчно надеждна. Той измислил друго - наредил да се пресметнат всички задължения на фирмите от орбитата на КТБ и дружествата бързо да преведат парите. Така, поне по документи, банката щяла да получи нужните пари.

Лазов пък имал друга идея - той искал "Бромак" да изкупи всички задължения на фирмите като така едноличният му собственик Василев се задължавал да върне парите. Освен това Лазов искал всички фирми под контрола на банкера, които са взимали кредити, да прехвърлят акциите си на "Бромак". Така фирмата можела да обезпечи задълженията с имуществото на стотината дружества, а отпуснатите пари вече и формално отивали при получателя им - Василев. За целта Лазов извикал шефа на юристите във фирмата Божидар Миладинов и одитора Никола Орешаров и наредил да се изготвят такива документи.

Юристите предложили да направят договори, по силата на които фирмите предавали на "Бромак" имуществото си и касовата си наличност на влог, т.е. отпуснатите от банката пари отивали директно при Василев. Освен това бил подготвен и протокол, с който банкерът задължавал изпълнителния директор на "Бромак" Иван Стойков да изкупи дяловете на другите фирми. Първоначално Василев, който бил във Виена, одобрявал идеята. Той настоявал Лазов да отиде при него, за да си говорят. На 21 юни, петък, ден след затварянето на банката, Лазов казал, че няма билет и не може да пътува същия ден. Решил да лети в понеделник. Междувременно били подготвени документите, които искал да занесе за подпис на Василев.

"Каза:"Вярно е, вземал съм пари от касата". И адвокатът се разрева"

До Виена Лазов пътувал заедно Валери Карадачки, който отговарял за пътностроителния бизнес на Василев. Двамата били посрещнати от дългогодишния адвокат на банкера Любомир Денев. От летището се качили на кола, взели Василев от паркинг на голям магазин, след това излезли от града и стигнали до местност с къщи. Влезли в една от тях, където Лазов показал на банкера всекидневната справка за състоянието на банката. Тя сочела, че фирми под контрола на Василев дължат на КТБ над 3.9 млрд лв.

"Денев изглеждаше потресен, попита с треперещ глас: "Вярно ли е това". Василев отговори: "Да, вярно е, вземал съм пари от касата". Денев се разрева, започна да се вайка и да нарежда", разказа Лазов.

Банкерът имал собствена справка за стойността на активите на фирмите, в която било записано, че струват 1.1 млрд. евро. Василев съпоставял задълженията и стойността на имуществото в опит да постигне изравняване, за да може да каже, че все още има пари. Когато видял, че това не е достатъчно, се смутил, твърди Лазов. Но бързо намерил изход от ситуацията.

"Потупа ме по рамото и приповдигнато започна да говори, че ще възложи на експерти оценители да надуят изкуствено стойността на активите", разказа Лазов.

Той поискал от Василев да подпише протокола за изкупуването на акциите на общо 86 фирми, както и договорите, че дружествата му предават имуществото си. Василев отвърнал, че те се опитват да го окачат на въжето.

Според Лазов банкерът отказал да поеме отговорност. В крайна сметка заявил, че той никакви кредити не е подписвал.

"Каза: да му мислят моите тъпаци-директори, които са подписвали и онези цървули, дето са подписвали за фирмите", твърди Лазов.

Той разказа, че се прибрал от Виена без документи, но обяснил на Василев, че вече е свободен да действа сам. На следващия ден банкерът му се обадил и поискал да съдейства за подписване на документи за прехвърляне на акции на "Виваком". Лазов отказал, а Василев го попитал дали ще играе с него, ако подпише документите. Счетоводителят отвърнал, че трябва да се прибере в София. Василев отказал и така разговорът приключил.

mediapool.bg