Кламер БГ - Новини: Деец на "Алтернатива за Германия": "Можем да убиване на мигранти с газ"

Деец на "Алтернатива за Германия": "Можем да убиване на мигранти с газ"

Европа

|
Вт, 29 Септ 2020г. 12:17ч.
Деец на "Алтернатива за Германия": "Можем да убиване на мигранти с газ"

Германската дясна популистка партия "Алтернатива за Германия" се разграничи от бившия си говорител Кристиан Лют, след като според направени от репортери видеозаписи той говори за "убиване с газ" на мигранти, предаде ДПА.

Изказването е част от документален филм, който се очаква да бъде излъчен по телевизия "Про Зибен". След като казаното от Б

Лют стана публично достояние, АзГ го лиши от всички негови официални качества в партията.

Представителят на АзГ, чиято самоличност в записа, направен със скрита камера, се чува като "Лют", казва на блогър в бар, че "колкото по-зле са нещата за Германия, толкова по-добре е за АзГ".

Що се отнася до влизащите в Германия мигранти - тема, която помогна за възхода на АзГ - той казва: "Може след това да ги разстреляме всичките, това не е проблем, или да ги убием с газ, или каквото щеш, не ме е грижа".

Александър Гауланд, председател на парламентарната група на АзГ в германския парламент, заяви, че партията се разграничава от тези думи.

"Приписваните на г-н Лют изявления са напълно недопустими и нямат нищо общо с целите и политиката нито на АзГ като партия, нито на парламентарната група на АзГ в германския Бундестаг".

Говорител на парламентарната група на АзГ отказа да коментира срещата, заявявайки единствено, че тя "изглежда наистина се е състояла".

Подкрепата за АзГ се увеличи рязко след европейската криза с миграцията от 2015 - 2016 г. и сега тя е трета политическа сила в Бундестага.

Самият Лют не беше открит за коментар. През април той напусне поста си на говорител, след като се беше самоопределил като "фашист". Той водеше разговори за друга роля в парламентарната група на АзГ.

mediapool.bg