Кламер БГ - Новини: Девет загинали в горските пожари в западната част на САЩ

Девет загинали в горските пожари в западната част на САЩ

Свят

|
Пет, 11 Септ 2020г. 13:10ч.
Девет загинали в горските пожари в западната част на САЩ

Десетки големи пожари, подсилвани от вятъра, продължиха да горят в горски и населени територии по Западния бряг на САЩ в четвъртък, като отнеха живота на поне девет души през последните 48 часа и принудиха стотици хиляди да се евакуират, съобщават властите в района, предаде Ройтерс.

Четирима са загинали при пожарите в Калифорния, други четири жертви са регистрирани в Орегон, а момче на една година е изгубило живота си в щата Вашингтон, показват данните на полицията.

Броят на хората, на които е разпоредено да се евакуират само в Орегон, достигна в четвъртък до около 500 хиляди, около една осма от населението на щата, съобщи говорителка на щатската служба за управление на извънредни ситуации.

Хиляди са прогонените от домовете си в съседните щати Калифорния и Вашингтон.

Около 100 големи пожара горят в западните щати през тази седмица. Най-тежко е положението в Орегон, където около 3000 пожарникари се борят с трийсетина горски пожара. Според представители на противопожарните служби са нужни около два пъти повече пожарникари, за да поставят стихията под контрол.

Полицията е започнала разследване за палеж при поне един от пожарите в Орегон, започнал в Ашлънд близо до щатската граница с Калифорния, който опожари няколкостотин къщи. Пожарът е отнел живота на двама души досега, но според полицейски източници се очаква броят на жертвите му да нарасне.

В Калифорния е разпоредена евакуацията на около 64 хиляди души.

mediapool.bg