Кламер БГ - Новини: Дебат в Унгария заради плановете за китайски университет в Будапеща

Дебат в Унгария заради плановете за китайски университет в Будапеща

Европа

|
Пон, 07 Юни 2021г. 16:19ч.
Дебат в Унгария заради плановете за китайски университет в Будапеща

Виктор Орбан

Унгарските власти направиха крачка назад във връзка с плановете за построяване на китайски университет в столицата Будапеща, след като през уикенда бяха проведени демонстрации против изграждането му, в които взеха участие хиляди унгарци, предаде Ройтерс.

Опоненти на премиера националист Виктор Орбан се опасяват, че проектът на стойност два милиарда долара ще се отрази негативно на качеството на унгарското висше образование и ще допринесе за засилването на влиянието на Китай в Унгария и в Европейския съюз.

Вчера високопоставен сътрудник на Орбан заяви, че дори не е започнал етапът на планиране на построяването на университета и че след като проектът бъде готов в началото на 2023 г., той ще бъде подложен на референдум.

"Ние подкрепяме произвеждането на референдум в Будапеща за това дали местните жители искат университета "Фудан", веднага щом условията на проекта станат ясни", каза Гергей Гуяш, началникът на канцеларията на унгарския премиер.

Орбан, който сам се определя като нелиберален лидер, установи приятелски отношения с Китай. Унгария стана част от големи бизнес проекти с китайско участие и на няколко пъти блокира изявления на Европейския съюз, критикуващи предполагаеми нарушения на човешките права от страна на китайските власти, отбелязва Ройтерс.

Днес Китай защити плана за построяване на университет в Унгария и изтъкна, че противниците на проекта, които взеха участие в демонстрациите през уикенда, не бива да политизират нормалните отношения на обмен между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Планът е важна платформа за обмен на хора и е "в съответствие със съвременните тенденции и с интересите участващите страни", заяви на брифинг говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин.

mediapool.bg