Кламер БГ - Новини: Двете оспорващи си властта правителства в Молдова заседаваха отделно

Двете оспорващи си властта правителства в Молдова заседаваха отделно

Свят

|
Пон, 10 Юни 2019г. 17:53ч.
Двете оспорващи си властта правителства в Молдова заседаваха отделно

Двете оспорващи си властта молдовски правителства днес заседаваха поотделно и си размениха обвинения в опит да узурпират властта, задълбочавайки още повече кризата, последвала парламентарните избори през февруари, които не излъчиха ясен победител, предаде Ройтерс в понеделник.

През укенда лидерите на проевропейския блок "Акум" (Сега") и на проруската Социалистическа партия сформираха правителство, което да се заеме с борба срещу корупцията и да изолира от властта Демократическата партия на олигарха Влад Плахотнюк.

Тя обаче отказа да признае новото правителство и обяви, че Павел Филип, който оглавяваше правителството преди изборите, все още е на власт.

Лидерът на Акум Мая Санду положи клетва като премиер през уикенда и днес нейното правителство се събра в парламента, докато кабинетът на Павел Филип заседаваше в сградата на правителството, която е блокирана от полиция и от поддръжници на Демократическата партия на Плахотнюк.

"Тази ситуация в страната ще продължава дотогава, докато олигархът Плахотнюк, завладял всички държавни институции, се намира в Молдова. Ние не искаме да усложняваме ситуацията. Надявам се, че тези, които се опитват да узурпират властта, осъзнават своето положение и ще се оттеглят доброволно", каза Санду.

От своя страна Павел Филип призова държавните институции да продължат да функционират нормално. "Гражданите не бива да страдат заради политическата криза", каза той пред своите министри и шефове на държавни агенции.

Междувременно президентът Игор Додон високо оцени признаването на парламента и на новото правителство от външните партньори на републиката, включително ЕС, САЩ и Русия, изказвайки се на среща с чуждите посланици в страната, предаде ТАСС.

На срещата са дошли представители на 30 дипломатически мисии и на 31 представителства на международни организации в Кишинев. Те разговаряли за рисковете и перспективите за развитие на сложната ситуация страната. Додон ги уверил, че ще работи активно с правителството на Мая Санду и с парламентарното мнозинство, съставено от блока Акум и Социалистическата партия за "осъществяване на необходимите реформи и смяната на криминално-олигархическата система".

mediapool.bg