Кламер БГ - Новини: Две деца загинаха при пожар във Варна, родителите са обвинени за умишлен палеж (обновена)

Две деца загинаха при пожар във Варна, родителите са обвинени за умишлен палеж (обновена)

България

|
Нед, 10 Окт 2021г. 20:20ч.
Две деца загинаха при пожар във Варна, родителите са обвинени за умишлен палеж (обновена)

Опожареният апартамент е на първия етаж. Снимка: БГНЕС

Родителите на двете загинали трагично невръстни деца във Варна в събота вечерта - момченце на 1 г. и момиченце на 4 г., са обвинени за умишлен палеж, съобщи в неделя следобед окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, цитиран от пресцентъра на държавното обвинение.

Пожарът е избухнал късно в събота вечерта в бл. 406 във варненския квартал "Владислав Варненчик", а сигналът за него е подаден около 22:20 ч.

Малко по-рано на брифинг Конов обяви, че на този етап за умишлено убийство не може да се говори, защото по отношение на едното дете категорично е установено от съдебно-медицинската експертиза, че е починало поради задушаване от дима. Пред медиите Конов обяви, че пожарът е възникнал в резултат на човешка дейност, но още не може да се каже дали това е станало умишлено или по непредпазливост. Впечатление на разследващите направило обстоятелството, че майката непрекъснато променя показанията си.

"Родителите на двете деца, намерени мъртви в апартамент в ж.к. "Владислав Варненчик" във Варна, са привлечени към наказателна отговорност за палеж с последвали значителни вреди и последвала смърт", съобщи официално малко по-късно държавното обвинение. Оказа се също, че родителите са познати на полицията заради криминални регистрации.

Мъжът и жената са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда с искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Знае се, че децата са живеели със своите родители на първия етаж.

Пожарът е възникнал около 22 часа снощи. Четири пожарни коли и две линейки са били на място в квартала минути след трагедията.

По предварителни данни в жилището не е имало ток. Семейството е живеело там под наем.

Впоследствие, при гасенето на пожара се е взривила газова бутилка.

Бащата е успял да дръпне майката и така родителите са се спасили, частично обгазени са.

33 души са били евакуирани, една жена е в болница, частично обгазена.

mediapool.bg