Кламер БГ - Новини: Двама шефове в "Джи Пи Груп" са обвинени, прокуратурата не казва кои

Двама шефове в "Джи Пи Груп" са обвинени, прокуратурата не казва кои

България

|
Четв, 15 Ноем 2018г. 09:10ч.
Двама шефове в "Джи Пи Груп" са обвинени, прокуратурата не казва кои

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на двама от тримата съдружници в "Джи Пи груп" за извършване на данъчни и финансови престъпления в особено големи размери, научи Mediapool.

Един от обвиняемите ще отговаря и за пране на пари. Делото е образувано, след като единият съдружник във фирмата е опитал да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина. Преводът бе спрян преди месец, а сумата бе запорирана от прокуратурата.

Официалното съобщение на спецпрокуратурата е изключително неясно, като се споменава единствено, че "Специализираната прокуратура повдигна обвинения на две лица по казуса "Джи пи груп". В него не са посочени имената на обвиняемите, макар информацията за съдружниците в компанията да е публична и достъпна за всеки в Търговския регистър. Не става ясно и защо превод на пари в чужбина се смята за данъчно престъпление и пране на пари.

Държавното обвинение съобщава, че парите са акумулирани от различни банкови сметки в лична сметка на единия от обвинените. Той наредил превеждането им в друга негова лична сметка в чужбина. На обвинените са наложени мерки за неотклонение "парична гаранция“ в размер съответно на 30 000 лв. и 15 000 лв.

Двамата основни съдружници в "Джи Пи Груп" са Владимир Владимиров – Житенски и Георги Василев Василев, които притежават над 95% от акциите. Третият съдружник е Стефан Филипов Тотев.

През октомври главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че са открити достатъчно данни за образуване на дело по сигналите на "Биволъ" и вицепремиера Томислав Дончев за дейността на строителната компания "Джи Пи Груп".

На 20 септември сайтът "Биволъ" направи подписка с искане разследването дали българската "Джи Пи Груп" е замесена чрез свързани с нея консултанти и физически лица в корупционна схема за източване на еврофондовете да се води от чужди разследващи. Другото искане бе Европейската комисия временно да спре еврофондовете за България до приключването на разследването.

В началото на септември журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха арестувани, след като самите те подадоха сигнал, че край Радомир се изгарят документи на "Джи Пи Груп". Сайтът съобщи, че документите са свързани със схема за източване на еврофондовете, в която са замесени подставени хора за оценители на проектите, които са свързани с "Джи Пи груп", и са плащани подкупи на длъжности лица за одобряване и изплащане на еврофинансиране.

Край радомирското село Егълница действително бяха открити чували с нарязани на шредер и обгорели документи. По случая с "Джи Пи Груп" шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов съобщи, че е била открита кола с още подготвени за унищожаване документи.

По-късно Европейската комисия обяви, че няма да прояви никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС и ще сигнализира Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Средствата на "Джи Пи Груп" и акционерите "са с ясно доказан и законен произход", се казва в съобщение на компанията, разпространено вечерта в сряда. В него е посочено още, че фирмата не е потърсена за официална информация, въпреки че е заявила пълно съдействие на органите на властта.

"До момента по случая прокуратурата не е представила никакви доказателства съобразно изискванията на чл. 219 от Наказателно- процесуалния кодекс", е посочено още в съобщението на компанията.

За последните две години "Джи Пи груп" е най-голямата строителна фурма у нас по приходи. Изпълнява редица обществени поръчки в София и страната, по-голямата част от които се финансират с европейски средства.

mediapool.bg