Кламер БГ - Новини: Двама членове на ВСС напуснаха потъващия кораб

Двама членове на ВСС напуснаха потъващия кораб

България

|
Пет, 18 Юни 2021г. 18:00ч.
Двама членове на ВСС напуснаха потъващия кораб

Двама членове на ВСС напуснаха потъващия кораб

Членовете на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки година и три месеца преди края на мандата на кадровия орган. Новината е потвърдена от Шекерджиев пред правния сайт lex.bg.

Двамата бяха членове на ВСС от квотата на съдиите. Към тях имаше много очаквания, но в крайна сметка в решаващи моменти те избраха да са част от мнозинството в съвета, което гравитира около главния прокурор.

Шекерджиев дълги години беше член на Съюза на съдиите в България. Като член на ВСС той и Боряна Димитрова станаха координатори по проекта за изработване на нова съдебна карта. Те предложиха, а ВСС одобри реформата на съдилищата да стане по т.нар. "Модел 4", който предвижда закриването на близо 50 районни съдилища или близо 40% от всичките в страната.

Предложеният вариант за реформа срещна острата критика от политици, адвокати, нотариуси, местна власт, омбудсмана и Съюза на съдиите в България. Съкращаването на малките съдилища обаче среща подкрепата на прокуратурата, която вече съкрати голяма част от районните си подразделения.

Оставката от ВСС няма как да е свързана само с прекрояването на съдебната карта в страната. Този съдебен съвет трябва да избере следващия председател на Върховния касационен съд, което ще е много проблемна задача, предвид промяната в политическата ситуация. ВСС е орган, който винаги е бил функция на парламента заради силното политическо представителство в него. В институцията главният прокурор Иван Гешев има доминантна роля, благодарение на подкрепата на прокурорите и членовете на политическата квота, излъчени от партиите в 44-я парламент – ГЕРБ, ДПС, националистите и БСП.

Поради тази причина е напълно разбираемо част от членовете от съдебната квота да не желаят повече да се обвързват с ВСС, като се вземе предвид сложната ситуация и малкото оставащо време до края на мандата им. "Демократична България" открито призовава за разпускането за освождаването на Висшия съдебен съвет в този му състав и уволнението на главния прокурор Иван Гешев. Подобни идеи имат в "Изправи се! Мутри вън!", а партията на Слави Трифонов показа, че подкрепя закриването на специализираните съдилища.

След подаването на оставката съдиите трябва да изберат нови двама души на тяхно място.

С обща декларация Шекерджиев и Димитрова благодарят на всички, които са им гласували доверие преди четири години, за това че са били техен коректив и съветник.

"Помогнахте ни да не губим връзка с реалността въпреки постоянните отклонения в дневния ред на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от важните за съдебната система и в частност - за съдилищата, теми. Подаваме оставки с чувство на удовлетвореност, че реално отворихме дебата за промени в съдебната система. От самото начало на дейността на този състав на СК на ВСС поставихме на масата редица проблеми, на които очаквахме да дадем рационални решения, но до такива често не стигахме", се казва в позицията.

Двамата казват, че не отстъпват от позицията си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото, ефективността и ефикасността на съдилищата в България

"Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост", пишат Шекерджиев и Димитрова.

mediapool.bg