Кламер БГ - Новини: Двама са убити при антирасистки размирици в Уисконсин

Двама са убити при антирасистки размирици в Уисконсин

Свят

|
Ср, 26 Авг 2020г. 16:40ч.
Двама са убити при антирасистки размирици в Уисконсин

Двама души са убити, а един е ранен при стрелба с огнестрелно оръжие по време на третата поредна нощ на размирици в град Кеноша, щата Уисконсин, избухнали заради прострелването от полицаи на чернокож мъж. Това съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс.

В социалните мрежи се появиха кадри от сцени на хаос, на които хора тичат и крещят на фона на стрелба, а други оказват първа помощ на пострадали с огнестрелни рани. Кръвопролитието последва нощ на сблъсъци, които се успокоиха, след като полицията употреби сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите, които нарушиха полицейския час.

Стрелбата, при която са убити двама души, а един е пострадал, е станала малко преди полунощ, заяви полицията в Кеноша.

На видеокадрите се вижда как тълпи преследват по улицата мъж с пушка, защото според тях е прострелял човек. Един от преследвачите успява да го събори с ритник на земята. Друг мъж опитва да му отнеме оръжието, но бива прострелян от упор и пада на земята.

На друго видео се вижда мъж, който видимо е прострелян в главата, а няколко души му се притичват на помощ. Те му оказват първа помощ и трескаво се опитват да го държат в съзнание.

На трето видео мъж със сериозна огнестрелна рана в горната част на ръката седи на земята, а друг човек му оказва първа помощ, докато в същия момент се задава полицията.

Град Кеноша е разтърсван от протести от неделя насам, когато полицията простреля от упор в гърба 29-годишния Джейкъб Блейк.

Протестите в Кеноша предизвикаха намесата и на самообявили се граждански милиции, които патрулират улиците с пушки и пазят търговски обекти от мародери и подпалвачи. "Те са нещо като доброволен отряд", каза шерифът на окръг Кеноша Дейвид Бет пред вестник "Милуоки джърнъл сентинел". Той обаче не бе в състояние да каже със сигурност дали мъжът с пушката, оказал се в епицентъра на снощното насилие, е бил част от подобно формирование.

Снощи сблъсъци между протестиращи и полиция избухнаха също в Портланд, щата Орегон, и Луисвил, щата Кентъки.

mediapool.bg