Кламер БГ - Новини: Двама от членовете на СЕМ поискаха оставката на председателя, но безуспешно

Двама от членовете на СЕМ поискаха оставката на председателя, но безуспешно

България

|
Четв, 15 Дек 2022г. 12:24ч.
Двама от членовете на СЕМ поискаха оставката на председателя, но безуспешно

Двама от членовете на СЕМ поискаха оставката на председателя, но безуспешно

Двама от общо петимата членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) поискаха оставката на председателя Соня Момчилова. Това стана по време на заседание на медийния регулатор в четвъртък.

Оставката на Момчилова бе поискана от Пролет Велкова и Симона Велева, които бяха избрани за членове на СЕМ от парламентарната квота през май тази година.

Очаквано обаче Момчилова бе подкрепена от другите двама членове на СЕМ - Габриела Наплатанова, която също като Момчилова е от президентската квота, както и Галина Георгиева (бел. ред - член на СЕМ от 2019 г. от парламентарната квота по предложение на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС). Така в крайна сметка искането за оставката бе отхвърлено с 2 гласа "за" и 3 "против".

Поводът за искането на Велева и Велкова бяха изказванията на Момчилова във връзка с международното разследване за начина, по който българската полиция се отнася с нелегалните имигранти. Поискалите оставката на председателя на СЕМ обаче посочиха, че причините са много повече.

Пролет Велкова заяви, че в публичните си изказвания Момчилова "разпространява антидемократична пропаганда". "Ако предназначението на съвета е да се противопоставя на фалшивите новини, то председателят работи в обратна посока", посочи тя.

Велева пък посочи, че Момчилова води самостоятелната комуникационна политика, която не отразява позиции, становища и решения на съвета и която води до уронване репутацията на СЕМ.

Преди Велкова и Велева да поискат оставката на Момчилова, тя да напусне председателския пост беше поискано и от Асоциацията на европейските журналисти- България, както и от "Репортери без граници".

Момчилова пое поста на председател на СЕМ малко преди съставът на регулатора да бъде обновен и в него да влязат Велева и Велкова от парламентарната квота и Габриела Наплатанова от президентската квота. Така трите бяха поставени пред свършен факт.

Момчилова бе назначена в СЕМ през юли миналата година от президента Румен Радев. Към онзи момент Момчилова, известна и като текстописец на песни на шоумена и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов в албума "Ръгай чушки в боба", бе пиар на служебното правителство на Стефан Янев.

mediapool.bg