Кламер БГ - Новини: Двама ливанци получиха доживотни присъди за атентата в Сарафово

Двама ливанци получиха доживотни присъди за атентата в Сарафово

България

|
Пон, 21 Септ 2020г. 11:17ч.
Двама ливанци получиха доживотни присъди за атентата в Сарафово

Специализираният наказателен съд присъди най-тежките присъди по българския закон срещу ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Те получиха доживотен затвор без право на замяна за по обвинение за организирането на атентата на бургаското летище в Сарафово. Двамата се издирват с червена бюлетина на Интерпол и са защитавани от служебни адвокати.

Присъдите могат да бъдат обжалвани.

По време на делото прокуратурата твърдеше, че физическият извършител на атентата е алжирецът Мохамед Хасан ел Хюсейни, който загива при взрива. Убитите са шестима души, от които петима израелци и българския шофьор на автобуса. Ранени бяха 38 души. Като основен организатор на атаката е посочена шиитската групировка "Хизбула."

Бомбеният атентат в Сарафово бе извършен на 18 юли 2012 г., но съдът успя да даде ход на делото в съдебна зала шест години по-късно. В началото делото се фокусира върху занижения контрол на летището в Бургас по това време. По думите на двама гранични полицаи, патрулирали тогава, достъпът до паркинга, където избухна експлозивът, е бил напълно свободен.

Пристигащите на летището туристи сами си вземали багажите от лентата и си ги отнасяли до автобусите, като нерядко и сами си ги поставяли в багажника. Служебните лица нямали право да им пипат багажите, обясниха свидетелите.

Прокуратурата разделя терористичния атентат на три етапа. Първият включва подготовката и влизането на атентаторите в България, което е станало лесно през летния период, когато традиционно пристигат много чужденци. Разследващите са установили, че тримата чужденци са ползвали един и същ маршрут, като са влезли през Дунав мост. След това двамата организатори са успели да избягат от същото място.

Вторият етап включва подготовката - тримата не са се познавали, но са се срешнали. Третият етап е извършването на самата бомбена атака.

mediapool.bg