Кламер БГ - Новини: Двама бивши тайни агенти на френското разузнаване на съд за шпионаж в полза на Китай

Двама бивши тайни агенти на френското разузнаване на съд за шпионаж в полза на Китай

Свят

|
Пон, 06 Юли 2020г. 13:50ч.
Двама бивши тайни агенти на френското разузнаване на съд за шпионаж в полза на Китай

Във Франция започва изключително рядко срещано дело, достойно за шпионски филм: двама бивши тайни френски агенти, заподозрени в държавна измяна, след като са били вербувани от китайските служби, ще бъдат съдени в специализиран наказателен съд в Париж, предава Франс прес.

Пиер-Мари Х. и Анри М. се явяват по обвинение в "предоставяне на информация на чужда сила", "засягане на основополагащите интереси на страната" и "разузнаване за чужда сила". Двамата мъже, които са работели за Генералната дирекция за външна сигурност /ГДВС/, френската шпионска служба, ги грозят 15 години затвор.

На бившите агенти са повдигнати обвинения и са поставени временно под стража през декември 2017 г., когато вече са били пенсионирани. След това Пиер-Мари е освободен под съдебен контрол. Съпругата му Лоранс също ще бъде съдена за "укриване на имущество, придобито чрез разузнавателна дейност за чужда сила, което може да навреди на основополагащите интереси на страната".

Те се явяват пред специализиран наказателен съд, в който заседават само професионални магистрати. Но този свръхчувствителен казус ще бъде вероятно разглеждан при закрити врата заради опасността да бъдат засегнати тайни в областта на националната отбрана.

Когато аферата бе огласена през май 2018 г., френските власти говореха за "изключително сериозен" случай. Двамата са "заподозрени, че са извършили действия, които могат да бъдат квалифицирани като измяна. . . и способни да изложат на опасност тайните на националната отбрана", каза тогава министърката на въоръжените сили Флоранс Парли.

Министерството на отбраната увери тогава, че ГДВС сама е засякла изтичането на информация и "по своя инициатива е свела фактите до знанието на прокурора на Париж". Но властите бяха много уклончиви относно фактите и дори не казаха в полза на коя страна агентите са извършили измяна.

Връзка с преводачка

Според няколко медии двамата обвиняеми са шпионирали френското външно разузнаване в полза на Пекин. Двамата мъже са се сближили в работата си в контраразузнавателния отдел в дирекцията.

През 1997 г. Анри е бил назначен за официален представител на ГДВС в Пекин, където е заемал поста втори секретар в посолството. Но е бил върнат във Франция още в началото на 1998 г., след като е започнал връзка с китайската преводачка на посланика. Той се пенсионирал няколко години по-късно и се върнал в Китай през 2003 година. Оженил се за бившата преводачка и двамата заживели на о-в Хайнан в южната част на Китай.

Защо са задържани толкова късно? Според осведомен източник е имало пропуск в работата на дирекцията и Анри не е бил следен в продължение на години след пенсионирането си.

Пиер-Мари е арестуван на летището в Цюрих с пари в брой, след като се срещнал с китаец, с когото контактувал, на остров в Индийския океан. Той никога не е заемал пост в чужбина. Освен в контраразузнаването, той е работил в следенето на масовите организации, сред които синдикатите.

С какво са свързани двамата мъже, освен със сянката на Китай? Хипотезите са много, но едно нещо е сигурно: те са били следени в продължение на месеци, преди да бъдат арестувани.

Франк Рено е журналист и автор на книгата "Дипломатите" (издателство "Нуво монд", 2010 г.), посветена на френската дипломация. В нея той споменава казуса с Анри в контекста на обтегнатите отношения между Франция и Китай през 90-те, след Тянанмън и продажбата на френски фрегати на Тайван.

"Това е афера, създала немалко проблеми на ГДВС, на която се наложи да репатрира" свои агенти от Китай, обясни Рено на АФП.

Присъдата ще бъде произнесена на 10 юли.

mediapool.bg