Кламер БГ - Новини: Двама американци са задържани в Китай

Двама американци са задържани в Китай

Свят

|
Четв, 17 Окт 2019г. 13:39ч.
Двама американци са задържани в Китай

Двама американски граждани са задържани в Източен Китай, съобщи Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

"Информирани сме за задържането на двама американски граждани в провинция Цзянсу (Китай) и за повдигнатите им от местните власти обвинения", каза представител на американската дипломация.

Държавният департамент не уточни какви са обвиненията и идентифицира само едно от задържаните лица, Алиса Питърсън, за която каза, че получава консулска помощ.

Питърсън ръководи американската фирма "Чайна хорайзънс", която изпраща преподаватели по английски в Китай, се казва в сайта на фирмата.

На 12 октомври "Чайна хорайзънс" съобщи във Фейсбук, че Питърсън и собственикът на фирмата Джейкъб Харлан са задържани от 13 дни "и може да останат в ареста месеци или дори години".

В сайта за подкрепа на Питърсън, който е създаден от семейството й, се казва, че арестуваната на 27 септември млада жена е обвинена, че е помогнала на хора да преминат незаконно границата.

"Това е скалъпено обвинение, тъй като тя прави именно това от осем години без никакъв проблем", се казва в сайта. Според него Питърсън се намира в затвор в град Чжънцзян в провинция Цзянсу.

В сайта за подкрепа на Харлан се казва, че той е задържан в хотел близо до Чжънцзян, след като бил арестуван на 28 септември с 8-годишната си дъщеря във Вейфан в източната провинция Шандун. Детето било качено на самолет за САЩ.

Двама американци, чиято фирма е изпращала преподаватели по английски език в Китай, са задържани в страната за "подпомагане на незаконно прекосяване на граница", заяви китайското министерство на външните работи, потвърждавайки по-ранна информация от САЩ.

Джейкъб Харлан и Алиса Питърсън, съответно собственик и директор на фирмата "Чайна хорайзънс", са арестувани на 29 септември в източната провинция Цзянсу, заяви говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

Той добави, че САЩ са били своевременно уведомени за арестите и че двамата американци са били пуснати под гаранция, без да уточни кога е станало това.

Гън Шуан заяви, че двамата американци са заподозрени, че са помагали на други хора да прекосят границата и добави, че те са били посетени от представители на американското консулство.

"Този инцидент няма нищо общо със сегашното състояние на китайско-американските отношения", увери той.

На страници за набиране на средства в помощ на двамата американци, пуснати на сайт на "Чайна хорайзънс" в социална медия, се казва, че Питърсън и Харлан са помагали на американски студенти да получат работни визи за Китай, за да преподават там английски език.

"Чайна хорайзънс" заяви, че поради засилващите се политически и икономически проблеми между САЩ и Китай вече не е в състояние да изпраща безопасно учители по английски в Китай, и съобщи, че до края на месеца ще прекрати дейността си.

В Китай чужденците трябва да имат бакалавърска степен за получаване на работна виза в областта на образованието, въпреки че доскоро тези правила не се прилагаха строго. През последната година обаче в Китай се увеличиха арестите и депортиранията на работещи в образованието чужденци след започнала кампания за реформа на образователната система и насърчаване на патриотични ценности, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg