Кламер БГ - Новини: Два от заводите на "Винпром Карнобат" започват работа

Два от заводите на "Винпром Карнобат" започват работа

България

|
Пон, 24 Септ 2018г. 12:12ч.
Два от заводите на "Винпром Карнобат" започват работа

Два от заводите на винпром “Карнобат” започват работа от понеделник. Става въпрос за винозаводът в Церковски и фабриката за бутилиране в с. Венец, за които вчера Районният съд в Карнобат даде разрешение за дейност, съобщава "Фокус".

Във връзка с продължаващото разследване на прокуратурата срещу собственика на"Винпром Карнобат" Миню Стайков за незаконно производство на цигари, алкохол и данъчни престъпления в петък Агенция "Митници" запечатаха данъчните складове на дружеството, като преди това бяха затворени и заводите.

В началото на почивните дни работещите в предприятията започнаха протести, като блокираха жп линията Бургас – София, нападнаха екипа на Агенция "Митници" и заплашиха с гражданско неподчинение.

На втория ден от протестите на служителите от Агенция "Митници" свикаха брифинг, за да съобщят, че в завода е открита тръба, през която е преминавал нерегламентиран алкохол.

Пред бТВ директорът на фабриката Йовко Йовков каза, че тръбата е включена в чертежите, които от дружеството са предали преди 10 години за издаването на лиценз за производство на алкохол. Тя се е използвала, за да се провери дали инсталацията е херметично затворена, за да се предотврати взрив.

Той допълни, че всяка година се провежда мониторинг от агенцията.

Кранът не е съществувал и не е давано разрешение за неговото монтиране. Защо е открит сега, а не преди години, е друг въпрос. Никой не си е затварял очите. Сега е моментът, когато е констатирано нарушението”, коментира от своя страна директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов пред Нова телевизия.

Юлиян Мирков, зам.-директор на агенция "Митници", посочи, цитиран от бТВ че според работещи във фабриката тръбата е била поставена преди две години и от нея тече спирт, но няма безспорни доказателства, че оттам е излизал алкохол.

“Ще бъде направен следствен експеримент, който да покаже дали през крана може да тече алкохол. Ако се окаже, че е така, количеството течност може да пълни по един камион на час”, коментира от своя страна председателят на комисията за борба с контрабандата в НС Емил Димитров-Ревизоро пред Нова телевизия в понеделник.

Междувременно в интервю за БНР председателката на инициативния комитет на работещите в заводите Жанет Димова обяви, че “с показната акция се защитават нечии корпоративни интереси”. “Обалгодетелства се нашият най-голям конкурент “Винпром Пещера”, допълни тя.

mediapool.bg